Tuore tutkimus: Koronavirus voi aiheuttaa lapsillekin vakavan tautimuodon – uhka koskee erityisesti kahta ryhmää

Mistä koronaviruksen voi tunnistaa?  Nämä ovat viruksen tyypillisimmät oireet 0:33
Videolla kerrotaan koronaviruksen oireista.

Uusi koronavirus ei välttämättä kohtelekaan lapsia yhtä hellävaroen kuin on aiemmin kuviteltu, vihjaa alustava tutkimus. Tutkimuksesta uutisoi muiden muassa yhdysvaltalaislehti The New York Times.

Pienellä osalla lapsia virus voi kuitenkin johtaa vakavaan sairauteen. Erityisesti uhka näyttää koskevan vauvoja ja alle kouluikäisiä, mutta tuloksiin on suhtauduttava varoen, sillä ne ovat osin ristiriidassa aiempien löydösten kanssa. Koronasta saadaan jatkuvasti mutta tipottain uutta tutkittua tietoa, mutta tulosten lopullista summaamista yhteen saadaan vielä odottaa.

Ei pidä kuitenkaan tuudittautua ajatukseen, että lapset olisivat automaattisesti turvassa koronalta.

Yli 90 prosenttia tautitapauksista lieviä tai kohtalaisia

Pediatrics-verkkojulkaisussa ilmestynyt alustava tutkimus perustuu 2134 kiinalaislapsen ja -nuoren otantaan. Vain kolmannes tartunnoista varmistettiin laboratoriotesteillä. Loput koronaepäilyt perustuivat lasten oireisiin, rinnan röntgenkuvauksiin, verikokeisiin ja altistumiseen koronavirukselle. Tapaukset raportoitiin ajanjaksolla 16.1.–8.2.

Yli 90 prosentilla lapsista oletetun COVID-19-taudin oireet olivat lieviä tai kohtalaisia. Noin puolella alle 18-vuotiaista sairastuneista oireet olivat lieviä, kuten kuumetta, väsymystä, yskää, tukkoisuutta sekä mahdollisesti pahoinvointia ja ripulia. Yli kolmannes, 39 prosenttia, sairastui keskivaikeasti ja sai edellä mainittujen oireiden lisäksi vakavampia oireita, kuten keuhkokuumetta ja muita keuhko-ongelmia, mutta ei hengenahdistusta. Noin 4 prosentilla ei ollut lainkaan oireita.

Reilusta kahdestatuhannesta oletettavasti koronaan sairastuneesta lapsesta 125, eli lähes 6 prosenttia, sai vakavan tautimuodon. Yhden 14-vuotiaan koronaan sairastuneen pojan kerrotaan kuolleen. 13 lapsen tila luokiteltiin ”kriittiseksi”, sillä heidän hengityselimensä ja muut sisäelimensä olivat vajaatoiminnan partaalla. Muut vakavista tautitapauksista luokiteltiin ”vaikeiksi”, koska lapsilla oli hengitysvaikeuksia.

Alle kouluikäisillä ja vauvoilla mahdollisesti suurempi riski

125:stä vakavasti sairastuneesta lapsesta yli 60 prosenttia oli alle 5-vuotiaita. Vakavan tautimuodon saaneista 40 oli alle vuoden ikäisiä.

On mahdollista, että osa pienistä lapsista voi olla alttiimpia infektiolle, sillä heidän keuhkonsa ja elintoimintonsa sekä immuunijärjestelmänsä ovat vasta kehittymässä.

Lasten ei voidakaan suorilta käsin odottaa välttyvän koronaviruksen vakaviltakin haitoilta. Sairaaloiden olisi hyvä varautua hoitamaan myös COVID-19-tautiin sairastuneita lapsipotilaita.

Iäkkäillä ja perussairailla suurin riski sairastua vakavasti

Yleisesti ottaen lapsilla on kuitenkin pienempi riski sairastua koronaviruksen aiheuttamaan vakavaan tautimuotoon kuin iäkkäillä tai perussairailla ihmisillä.

Mielenkiintoa on kerännyt erityisesti teoria, jonka mukaan pienten lasten ACE2-reseptorit ovat huonommin kehittyneitä kuin aikuisten ACE2-reseptorit, mikä voi hankaloittaa viruksen tarttumista. Koronavirus käyttää ACE2-reseptoreita tunkeutuessaan hengitysteiden pintasoluihin.

Lasten keuhkot ovat yleisesti ottaen myös aikuisten keuhkoja terveemmät, sillä ne eivät ole altistuneet yhtä paljon esimerkiksi ilmansaasteille ja tupakan savulle. Aikuisilla on myös lapsia useammin yleiskuntoa ja immuunijärjestelmää heikentäviä perussairauksia.

Toisaalta on myös mahdollista, että elimistön aggressiivinen puolustusreaktio virusta vastaan voi aiheuttaa sisäelimille tuhoisan tulehdustilan.

Lue myös:

    Uusimmat