27-vuotiaana Elizabethilta oli löytynyt jo kaksi melanoomaa – varoittaa muita nuoria: "Nyt minua kaduttaa se, että..."

Tällaisia ovat ihosyövän oireet 2:14
Iholla voi olla useita erilaisia syöpiä, joista melanooma on Suomessa hyvin yleinen. Näin ihosyöpä oireilee!

Elizabethilta löytyi kaksi melanoomaa jo ennen kuin hän täytti 30. Nyt amerikkalaisnainen muistuttaa, ettei ruskettunut iho ole terveyden menettämisen arvoista.

Elizabeth Hazuka on vasta kolmekymppinen, mutta hänellä on ollut jo kaksi melanoomaa. Nyt Elizabeth haluaakin varoittaa muita ruskettumisen vaaroista, kertoo Today.

Luomessa olikin melanoomaa

Elizabeth, 32, kertoo, ettei itse olisi parikymppisenä edes huomannut pohkeessaan sijaitsevaa ihomuutosta, jos lääkäri ei olisi huomauttanut hänelle siitä. Elizabeth oli ihotautilääkärillä, kun tämä huomautti naisen jalassa olevasta tummanruskeasta, pyöreästä luomesta. Tutkimuksessa lääkäri totesi luomen erilaiseksi kuin Elizabethin muut luomet.

Asiaa päätettiin tutkia lisää. Lopulta luomi paljastui melanoomaksi.

– Se ei näyttänyt melanoomalta, mikä on aika pelottavaa, Elizabeth kuvailee.

– Tuo hetki muutti elämäni. Se oli kuin isku vatsaan. Se, että joutuu kohtaamaan kuoleman noin nuorena, asetti monet asiat oikeisiin mittasuhteisiin.

Nyt hän on sairastanut melanooman jo kahdesti.

Elizabeth ja hänen jalkansa, josta melanoomat poistettiin. Jos julkaisu ei näy, katso se täällä.

"Ympäristö loi painetta olla ruskettunut..."

Ensimmäinen melanooma poistettiin, kun Elizabeth oli 25-vuotias. Hän kävi seurannassa kolmen kuukauden välein, ja kun Elizabeth oli 27, tutkimuksissa löytyi toinen melanooma. Se sijaitsi hieman edellisen yläpuolella Elizabethin jalassa. Nainen tuntee  kiitollisuutta siitä, että kumpikin syöpä havaittiin ajoissa, ja ne saatiin poistettua.

Nuoruutensa Elizabeth kasvoi Coloradossa alueella, jossa on korkea UV-indeksi. Hän muistaa polttaneensa ihonsa lapsena useita kertoja melko pahasti, mutta teininä hän yritti aktiivisesti ruskettua.

– Ympäristö loi painetta olla ruskettunut ja viettää aikaa auringossa, Elizabeth kuvaa.

– Nyt minua kaduttaa se, että halusin muuttaa ulkonäköäni, kun olin teini. Sitä haluaa kuulua joukkoon ja näyttää samalta kuin muut, mutta ei se ole sen arvoista.

Kehottaa kaikkia huolehtimaan terveydestään

Elizabeth käy edelleen seurannoissa melanoomien vuoksi. Nyt hän käyttää runsaasti aurinkovoidetta ja suojautuu muutenkin auringolta. Ruskettumista nuorena harrastaneille hän suosittelee vierailua ihotautilääkärin vastaanotolla.

– Se, että koin tämän, on opettanut, että ihmisen täytyy itse pitää huoli terveydestään, ja että elämä on arvokasta, Elizabeth kuvailee.

Lähde: Today.com

Lue myös:

    Uusimmat