Mainos

18-vuotiaan joukkoraiskaus kuohuttaa Espanjassa: Syytetyt uhosivat aikeistaan Whatsappissa – "Haluamme raiskata kaikki"

Espanjassa on käyty oikeutta tunteita kuohuttavassa tapauksessa, jossa viittä miestä syytetään 18-vuotiaan tytön joukkoraiskauksesta. Miehet vakuuttavat syyttömyyttään oikeusjutussa, jonka tuomaria on syytetty puolueellisuudesta, ja joka on saanut mielenosoittajat liikkeelle uhrin ja yleisesti naisten oikeuksien puolesta, kertovat paikalliset mediat.

Oikeuden tuomari kuuli osapuolten loppulausunnot eilen. Jutun tuomaria on syytetty siitä, että hän on sallinut todistusaineistoa, joka on käsitellyt epäillyn joukkoraiskauksen uhrin yksityiselämää ja luonteenpiirteitä.

Todisteista on sen sijaan jätetty pois miestenvälisessä "Laumaksi" nimetyssä Whatsapp-ryhmässä käytyjä keskusteluja, joissa vajaat 30-vuotiaiden syytettyjen kerrotaan puhuneen suunnitelmistaan raiskata naisia.

Ennen Pamplonan-reissua käydyissä keskusteluissa miehet totesivat tarvitsevansa raiskauksissa käytettäviä niin sanottuja deittihuumeita ja köysiä, koska "kun me pääsemme sinne, haluamme raiskata kaikki, jotka näemme", viesteissä muun muassa sanottiin.

Poliisitutkinnan mukaan ryhmässä oli myös jaettu videota, jossa miehet käyttävät hyväkseen toista, tajuttomalta näyttävää naista.

Lisäksi yksi syytetyistä palkkasi yksityisetsivän vakoilemaan epäillyn raiskauksen uhria. Myös tytön sosiaalisen median tilejä ja lomanviettoa ystävien kanssa urkittiin. Puolustus päätti kuitenkin lopulta jättää nämä tiedot käyttämättä.

Puolustus: Seksillä oli tytön suostumus

Puolustuksen strategiana on ollut todistaa, että nuori nainen oli seksissä mukana omasta vapaasta tahdostaan.

Miesten puolustuksen mielestä oikeudenkäynnissä syyttäjän todisteena näytetyissä videoissa raiskauksen uhri ei "näytä tuntevan inhoa, kipua tai kärsimystä". Syytetyistä kolmea edustavan Agustín Martínez Becerran mukaan hänen päämiehensä "saattavat olla todellisia typeryksiä", mutta ovat silti "hyviä poikia".

Miesten puolustusstrategia perustuu siihen, että seksiaktilla miesten ja tytön välillä oli tytön suostumus.

Kaikki miehistä vakuuttavat viattomuuttaan ja sanovat olevansa syyttömiä raiskaukseen.

Tytön käytös kyseenalaistettu

Puolustuksen tavoitteena on oikeudenkäynnin kuluessa ollut myös kyseenalaistaa tytön käytös epäillyn raiskauksen jälkeen.

Yleistä paheksuntaa on herättänyt puolustusasianajajan lausunto sen jälkeen, kun tyttö itse todisti oikeudessa tapahtumisen kulusta aiemmin tässä kuussa. Martínez Becerra kehotti nimittäin kiinnittämään huomiota "tytön erikoiseen tapaan istua, hänen hilpeään suunilmeeseensä ja mielipahan puutteeseensa".

Puolustusasianajaja on myös leimannut uhrin somepäivityksiä erikoisiksi ja katsonut niiden tukevan päämiestensä syyttömyyttä.

Viisikon epäillään raiskanneen 18-vuotiaan tytön San Ferminin härkäjuoksufestivaaleilla Pamplonassa vuonna 2016. Oikeudenkäynti on pidetty yleisölle avoimena, ja paikalla onkin ollut runsaasti yleisöä, mutta myös naisten oikeuksia puolustavia mielenosoittajia.

Kiistaa on käyty muun muassa siitä, mistä syystä tyttö piti silmiään kiinni videolla, joka väitetystä joukkoraiskauksesta on kuvattu.

– Päämieheni eivät ole mitään mallikansalaisia ja he voivat olla myös todellisia imbesillejä. Heidän yksityiset keskustelunsa ovat moukkamaisia, mutta he ovat hyviä poikia, joiden imago on tuhottu. He eivät käyttäneet ketään seksuaalisesti hyväkseen eikä heitä saa pitää vangittuna enää päivääkään, asianajaja sanoo.

Yksi syytetyistä on poliisi

Yksi syytetyistä on Espanjan kansalliskaartin Guardia Civilin poliisi.

Hänen asianajajansa puolestaan on toisaalta maalaillut uhrista kuvaa seksuaalisesti vapaamielisenä naisena ja toisaalta väittänyt, että nainen on tehnyt rikosilmoituksen "kolmansien osapuolten vaikutuksesta".

Yksi tällaisista osapuolista ovat lakimiehen mukaan "kampanjat, joilla lisätään tietoisuutta San Ferminissä tapahtuvista seksuaalisista aggressioista".

– On yhä luonnollisempaa ja mahdollisempaa, että nuoren naisen mielestä voi olla houkuttelevaa olla tällaisessa seksisuhteessa viiden miehen kanssa, puolustusasianajaja totesi.

Syytetty poliisi on myöntänyt varastanensa seksiaktin jälkeen tytön puhelimen ja on jopa pyytänyt sitä anteeksi.

Puolustuksen mukaan hänen tarkoituksenaan oli etsiä kännykästä videoita aktista. Se, mitä asianajaja ei selventänyt, oli, että videoita ei löytynyt tytön vaan syytettyjen puhelimista.

– Syytteiden perusolettamus on se, että nainen ei voi tutustua viiteen mieheen ja päättää harrastaa seksiä heidän kanssaan, asianajajaja summasi puolustuksen linjan.

Syyttäjä vaatii miehille 22 vuoden ja 10 kuukauden vankeusrangaistusta ja uhrille 100 000 euron korvauksia. Uhrin asianajajat puolestaan pitävät oikeana 24 vuoden ja 9 kuukauden tuomiota ja 250 000 euron kärsimyskorvauksia.

Lähteet: La Vanguardia ja El País.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.