14000 suomalaista saa aivoinfarktin vuosittain – Nämä riskit altistavat

Studio55.fi-ohjelmassa perehdyttiin tänään aivoinfarkteihin, jotka koituvat vuosittain jopa tuhansien suomalaisten kohtaloksi.

Studio55.fissä vieraillut neurologian professori Risto O. Roine kertoo, että vuodessa vaarallisen aivoinfarktin saa noin 14000 suomalaista. Joka päivä 38 suomalaista sairastuu aivoinfarktiin.

– Noin viidesosa potilaista menehtyy ensimmäisen vuoden aikana. Aivoverenkiertohäiriöitä on vaikeusasteeltaan hyvin erilaisia oireettomasta välittömästi tappavaan, Roine kertoo.

Lohdullisesti kuolleisuus aivoverenkiertohäiriöihin on kuitenkin laskenut reippaasti viime vuosina, ja jopa puolittunuT parinkymmenen vuoden takaisesta.Roineen mukaan joka viides saa kuitenkin uuden aivoinfarktin vuoden kuluessa, ja uusiutunut aivoinfarkti on usein edellistä vaarallisempi.

Mitkä riskit sitten altistavat aivoinfarktille?

– Ikä on tärkeä riskitekijä, johon emme itse pysty vaikuttamaan, Roine kertoo. Nuoret eivät kuitenkaan ole immuuneja aivoinfarktille: vaikka potilaiden keski-ikä on 75 vuoden paikkeilla, neljännes sairastuneista on työikäisiä.

– Tärkein riskitekijä on verenpaine. Muita ovat diabetes, ylipaino, liikunnan puute, uniapnea, erilaiset sydänsairaudet ja näistä tärkeimpänä eteisvärinä.

Eteisvärinän havaitsemiseksi on suositeltavaa opetella tunnustelemaan pulssiaan säännöllisesti.

Mitä pitää tehdä, jos aivoverenkiertohäiriö osuu kohdalle, ja mistä oireet tunnistaa? Klikkaa kuvaa ja katso!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja