Onhan puhelimessasi jo ICE-numero?

Oletko sinä varmistanut, että onnettomuuden kohdatessa auttajasi saa läheisiisi yhteyden? Jokaisen puhelimesta tulisi löytyä ICE-numero.

Onnettomuus on mahdollinen kenen tahansa kohdalla, kotimaassa tai kaukomailla. Moni meistä kantaa kännykkää mukanaan joka paikkaan siihen turvautuen, mutta miten käykään, kun onnettomuuden tai sairaskohtauksen vuoksi ei itse voikaan käyttää puhelinta? Tämän jälkeen suuri rooli on auttajilla, ja siksi matkapuhelimen nimilistaan kannattaakin päivittää ICE-numerot.

ICE-lyhenne tulee englannin kielen sanoista in case of emergency. ICE-kirjainlyhenne näppäillään yhden tai useamman puhelimen yhteystiedon nimen eteen ja tallennetaan nimi uudestaan. Usein nämä ovat omaisia tai läheisiä, ja yhden numeron on hyvä olla sellaisen ihmisen, jota et kovin usein tapaa: näin vältät sen, että henkilö sattuisi olemaan samassa onnettomuudessa kanssasi.

Valitse kontakteihin niitä, jotka ovat parhaiten perillä sairauksistasi ja lääkityksistäsi. Näin he voivat tarpeen tullen kertoa terveydentilastasi auttajille. Asiasta on myös hyvä mainita valitsemillesi ihmisille, niin he osaavat varautua mahdollisiin tilanteisiin.

ICE-lyhenne voi olla suurena apuna omaisia tavoitettaessa ja näin pelastustoimissa. Erityisesti ulkomailla auttajien voi olla vaikeaa tunnistaa erikielisiä nimiä, jolloin ICE-tunnisteet kännykän yhteystietolistalla helpottavat yhteydenottoja uhrin läheisiin. Muista lisätä puhelinnumeroiden alkuun myös Suomen suuntanumero +358, sillä sitä tarvitaan ulkomailta soitettaessa.

Lähde: sydanliitto.fi, digitoday.fi

Lue myös:

    Uusimmat