Mainos

11 syytä intoilla tulevaisuudesta: Tällainenko maailma meitä odottaa?

Maailma muuttuu ja teknologia kehittyy älyttömän nopeaa tahtia. 

Pelkästään lähihistoriaa tarkastellessa voi huomata, kuinka nopeasti teknologia on hivuttautunut arkeemme.

Tech Insider kokosi listalleen yksitoista asiaa, jotka saavat innostumaan tulevaisuudesta.

1. Autonomiset autot

Itseään ajavat autot lisääntyvät koko ajan maailmassa. Joidenkin arvioiden mukaan niiden läpimurto tapahtuu seuraavan 3–5 vuoden aikana, jolloin autot ovat entistä turvallisempia ja yleistyvät vauhdilla.

Maailman terveysjärjestö WHO arvioi, että 1,25 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain liikenneonnettomuuksissa. Auto-onnettomuus on myös yleisin kuoleman aiheuttava syy 15–29-vuotiaiden joukossa. Monissa kaupungeissa parkkialueet vievät noin 20–30 prosenttia pinta-alasta ja iso osa autoista on parkissa suurimman osan ajasta – itsestään ajavat autot puolestaan olisivat jatkuvasti käytössä. Autolla ajamiseen menevän ajan ihmiset voisivat puolestaan käyttöön vaikkapa töitä tehden.

2. Puhdas energia

Uusiutuvan energian käyttö tulee tulevaisuudessa lisääntymään. Esimerkiksi Japanissa on tätä nykyä enemmän sähköautojen latauspisteitä kuin huoltoasemia. Saksassa puolestaan tuotetaan enemmän uusiutuvaa energiaa kuin edes käytetään.

3. Virtuaalinen ja lisätty todellisuus

Suuret teknologiayhtiöt Facebook, Google, Apple ja Microsoft ovat investoineet miljardeja tehdäkseen virtuaalisesta ja lisätystä todellisuudesta entistä parempaa ja halvempaa. Tunnetuimpana virtuaali- ja lisättyä todellisuutta käytetään kenties pelimaailmassa, mutta tulevaisuudessa teknologia tulee mullistamaan myös esimerkiksi terveydenhuollon ja sosiaalisen kanssakäymisen.

4. Dronet ja lentävät autot

GPS on alunperin Yhdysvaltain puolustusministeriön käyttämä teknologia, joka levisi laajalti takseihin, tavallisten kansalaisten navigointiin ja pokémonien jahtaamiseen. Myös droneja käytettiin ensimmäisenä armeijan toimesta, mutta niitä nähdään yhä useammin tavallisten kuluttajien käytössä. Esimerkiksi Amazon ja Google ottavat käyttöönsä droneja tavaratoimituksia varten. Lentäviä autoja pystytään puolestaan käyttämään myös ihmisten kuljettamiseen.

5. Tekoäly

Tekoäly on levinnyt viimeisen vuosikymmenen aikana monelle eri alalle. Esimerkiksi Google hyödyntää tekoälyä palvelinkeskuksissaan, joiden sähkönkulutuksessa on tekoälyn jälkeen säästetty miljoonia dollareita. Tekoäly pelottaa myös ihmisiä: entä jos robotit vievät kaikkien työpaikat yksi kerrallaan? On kuitenkin syytä muistaa, että sen avulla voidaan myös luoda uusia työpaikkoja.

6. Jokaisen taskuun oma supertietokone

Joidenkin arvioiden mukaan vuoteen 2020 mennessä 80 prosentilla maailman aikuisista on älypuhelin, jolla pääsee internetiin. Nykyisiä tuntemiamme älypuhelimia pidettiin aikanaan supertietokoneina – voitko kuvitella, kuinka pitkälle supertietokone voi vielä kehittyä?

7. Maksuväline muuttuu digitaaliseksi

Kryptovaluutta tunnetaan jo esimerkiksi Bitcoinina. Bitcoinin takana toimii lohkoketjuteknologia, joka mullistaa datan säilömisen. Teknologiaa voidaan hyödyntää esimerkiksi maksamisessa ja sähköisissä äänestyksissä.

8. Koulutus hankitaan netissä

Etäopiskelu on mahdollista jo lähes missä vain ja tulee yleistymään vauhdilla tulevaisuudessa. Erityisesti koulutuksen laatu ja hinta tulevat kohtaamaan tulevina vuosina entistä paremmin. Esimerkiksi huippuyliopisto Massachusetts Institute of Technology on jo vuosia kerännyt oppimateriaaleja verkkoon kaikkien saataville.

9. Parempaa ruokaa tieteen avulla

Jo tälläkin hetkellä tiede kehittää jatkuvasti uusia ateriankorvikkeita korvaamaan perinteistä ravintoa ympäristöystävällisemmällä tavalla. Esimerkiksi lihalle on jo kehitetty erilaisia, maistuvia korvikkeita, jotka eivät kuitenkin sisällä palastakaan lihaa. Osa ruokakorvikkeista ovat geenimuuntelun tulosta, mitä kuitenkin pidetään koko ajan turvallisempana: jopa 88 prosenttia tutkimuslaitos Pewin tutkijoista pitävät geenimuunneltua ruokaa turvallisena vaihtoehtona.

10. Lääketiede kehittyy

Esimerkiksi syövän havaitseminen tulee helpommaksi, kun sen pystyy havaitsemaan nopeasti otettavilla verikokeilla. Myös parhaan hoitokeinon valinta tulee helpommaksi geenianalyysin avulla.

11. Tulevaisuudessa lomaillaan avaruudessa?

Yksityiset avaruusmatkailuyritykset ovat alkaneet tekemään avaruusmatkailusta totta. Lisäksi yhdysvaltalaisyritys Planetary Resources suunnittelee myös aloittavansa mineraalien louhimisen asteroideista.

 

Lähde: Tech Insider

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.