10 kätevää vinkkiä: Leivo itse herkulliset pikkuleivät

Suklaahippukeksejä, inkivääripikkuleipiä vai piparkakkuja? Leivoitpa millaisia pikkuleipiä tahansa, on muutama vinkki hyvä tietää.

Pikkuleivissä, kekseissä ja pipareissa valinnanvara on suuri. Voit leipoa suklaisia, kauraisia, hedelmäisiä tai vaikkapa pähkinäisiä pikkuleipiä, mistä ikinä sitten pidätkin.

Pyörittele keksitaikina palloksi ja kauli se sitten kauttaaltaan yhtä paksuksi levyksi. Ota muotilla kuvioita tai pyöritä taikina esimerkiksi tangoksi ja viipaloi se tasaisiin osiin jääkaappikylmänä.

Lue kymmenen yleistä vinkkiä, joista on apua, kun mielesi tekee leipoa pikkuleipiä:

1. Päällystä uunipelti leivinpaperilla tai tarttumattomattolla leivonta-alustalla, niin vältyt pellin rasvaukselta. Paperin tai alustan avulla koko pikkuleipäerä on myös helppo siirtää pellin päältä kerralla.

2. Jos paistat useamman erän pikkuleipiä kerralla, pidä kuumaa peltiä juoksevan kylmän veden alla, kunnes se on jäähtynyt. Kuivaa pelti sitten huolellisesti ennen kuin laitat sille uuden erän keksejä.

3. Jos paistat keksit uunin alaosassa, niiden pohja saattaa tummua liikaa. Jos paistat samaan aikaan useita pellillisiä ja joudut käyttämään uunin alaosaa, suojaa keksien pohja liialta kuumuudelta, laittamalla kaksi leivinpaperia päällekkäin pellin päälle.

4. Monet pikkuleipätaikinat voi pakastaa raakana ja paistaa myöhemmin. Kun olet leiponut keksit valmiiksi, asettele ne leivinpaperilla vuoratun alustan päälle kylmään jähmettymään noin tunniksi ja siirrä ne sitten pakastepusseissa pakastimeen, jossa ne säilyvät noin kuukauden. Taikinaa ei tarvitse sulattaa, mutta keksit saattavat kyllä vaatia muutaman minuutin pidemmän paistoajan.

5. Jos pidät pehmeistä kekseistä, lyhennä paistoaikaa hieman. Paista keksejä sen aikaa, että reunat saavat hiukan väriä, mutta keskus jää vaaleaksi. Usein valkoisen sokerin voi korvata ruokokidesokerilla, joka on kosteampaa ja tekee kekseistä pehmeämpiä.

6. Jos pidät erityisesti rapeista kekseistä, korvaa osa kananmunista pelkällä valkuaisella.

7. Älä vaivaa keksi- tai brownietaikinaa enää jauhojen lisäämisen jälkeen. Vaivaaminen muodostaa taikinaan sitkoa.

8. Jos lisäät taikinaan rusinoita tai muita kuivattuja hedelmiä, anna niiden turvota ensin. Kaada ainesten päälle kiehuvaa vettä sen verran, että ne juuri ja juuri peittyvät. Liota pari minuuttia ja valuta hyvin. Näin saat kekseihin pehmeämpiä hedelmiä.

9. Siivilöi kaikki pähkinä- ja suklaarouheet, joita tulee vaaleisiin pikkuleipätaikinoihin. Rouheen tomutus auttaa taikinaa säilyttämään värinsä.

10. Käännä aina uunipeltiä paistamisen puolivälissä. Käännä peltiä puoli kierrosta ja jos käytät samaan aikaan sekä ylä- että alatasoa, vaihda samalla myös peltien paikkaa keskenään. Kääntelyllä varmistat tasaisen lopputuloksen.

Säilytys: Säilytä rapeat ja pehmeät keksit erillään, sillä yhteisessä astiassa rapeat keksit saattavat pehmetä. Voit rapeuttaa pehmenneet keksit pitämällä niitä 150-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.

Kokeile vaikkapa seuraavia reseptejä:


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Martha Stewart: Suuri Leivonnan Käsikirja

Lue myös:

    Uusimmat