Zelenskyi pyysi liittolaisiltaan vankempaa tukea yllätysvierailullaan Baltiassa

Olisiko lännen nopeampi aseapu voinut lopettaa Ukrainan sodan pari vuotta sitten? 8:21
Katso myös: Ukrainassa on pulaa erityisesti tietyistä aseista. Mitä ne ovat ja minkälaista jatkoa Ukrainan sodalle voidaan odottaa? Katso koko sotataidon laitoksen johtajan haastattelu yllä olevalta videolta.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on saapunut tänään yllätysvierailulle Liettuan pääkaupunkiin Vilnaan ja aikoo huomenna käydä myös Latviassa ja Virossa.

Baltian maat ovat olleet Ukrainan uskollisimpia tukijoita Venäjän aloitettua hyökkäyssodan.

Volodymyr Zelenskyi on vaatinut länsimailta tuen lisäämistä sekä tärkeiden aseiden tuotannon siirtämistä Ukrainan maaperälle, kun Ukraina jatkaa jumiutunutta vastahyökkäystään venäläisjoukkoja vastaan talviolosuhteissa.

Zelenskyi kertoi viestipalvelu X:ssä avun jatkamisen olevan myös Baltian kiertomatkan asialistalla.

– Mutta ennen kaikkea (asialistallamme on) kiitollisuutemme tinkimättömästä tuesta Ukrainalle vuodesta 2014 lähtien ja etenkin nyt Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen aikana, Zelenskyi kirjoitti.

Zelenskyi varoitti liittolaisiaan liiasta varovaisuudesta

Zelenskyi varoitti kuitenkin Liettuassa siitä, ettei Ukrainalla ole edelleenkään nykyaikaista ilmapuolustusjärjestelmää torjumaan Venäjän iskuja.

Viime päivinä Venäjä on käyttänyt hänen mukaansa 500 asetta iskuissaan Ukrainaan, joista Ukrainan on onnistunut Zelenskyin mukaan tuhota 70 prosenttia. Ukraina on tiedottanut lähes päivittäin sen torjumista Venäjän lennokki- ja ohjusiskuista Ukrainaan.

– Ilmatorjuntajärjestelmät ovat puutteemme numero yksi, Zelenskyi sanoi AFP:n mukaan.

Hän arvosteli länsiliittolaisiaan liiasta varovaisuudesta Ukrainan tukemisessa ja sanoi, ettei Venäjän presidentti Vladimir Putin aio lopettaa ennen kuin koko Ukraina on miehitetty.

– Joskus liittolaisten epävarmuus Ukrainalle annettavasta taloudellisesta ja sotilaallisesta avusta vain lisäävät Venäjän rohkeutta ja voimaa, hän varoitti

Zelenskyi on vaatinut länsimailta tuen lisäämistä sekä tärkeiden aseiden tuotannon siirtämistä Ukrainan maaperälle, kun Ukraina jatkaa jumiutunutta vastahyökkäystään venäläisjoukkoja vastaan talviolosuhteissa.

Juttua päivitetty 10.1.2024 kello 16.02 lisätiedoilla vierailun sisällöstä.

Lue myös:

    Uusimmat