Zelenskyi: Maailmanlaajuinen rauhankonferenssi Sveitsiin

Putin ja Zelenskyi vannoivat taistelevansa voittoon saakka 2:04
Katso juttu vuoden alusta: Putin ja Zelenskyi vannoivat taistelevansa voittoon saakka

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyytänyt Sveitsiä isännöimään maailman johtajien korkean tason rauhankokousta Ukrainan sodan lopettamiseksi. Tosin Zelenskyin ehdotuksen mukaan kokoukseen ei kutsuttaisi Venäjää.

Volodymyr Zelenskyi esitti ehdotuksensa Sveitsin presidentille Viola Amherdille Bernissä ennen lähtöään Davosissa pidettävään Maailman talousfoorumin vuosikokoukseen. Zelenskyi puhuu foorumissa tiistaina.

– Työryhmämme alkavat huomisesta alkaen valmistella Sveitsissä pidettävää maailmanlaajuista rauhankokousta, Zelenskyi sanoi tiedotustilaisuudessa Amherdin kanssa käymien keskustelujen jälkeen.

Zelenskyiltä kysyttiin, kutsuttaisiinko myös Venäjä kokoukseen. Hänen mukaansa kokoukseen voivat tulla kaikki maat, jotka kunnioittavat Ukrainan suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta.

– Näin ollen voitte tehdä johtopäätöksiä siitä, keitä me kutsumme, Zelenskyi sanoi.

Ukrainassa ja Gazassa käytävät sodat esillä Davosissa

Maailman talousfoorumin vuosikokous alkoi Sveitsin Davosissa tänään ja se jatkuu perjantaihin. 

Tapahtuman ohjelmaa hallitsevat Ukrainassa ja Gazassa käytävät sodat. 

Paikalla on muun muassa yli sata hallitusta eri puolilta maailmaa sekä kaikki merkittävät kansainväliset organisaatiot.

Paikalla ovat Zelenskyin lisäksi esimerkiksi Israelin presidentti Isaac Herzog, Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken sekä YK:n, EU:n ja Naton edustajat.

Turvallisuusteeman lisäksi Davosissa ovat esillä esimerkiksi maailmantalouden tila, jännitteet kauppasuhteissa, tekoäly ja ilmastonmuutos. Perjantaihin jatkuvan tapahtuman teemana on luottamuksen jälleenrakentaminen.

Suomea talousfoorumissa edustavat ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) ja ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen (kok.).

 

Lue myös:

    Uusimmat