Zelenskyi kiitti suoraan lähetykseen juossutta toimittajaa: "Olen kiitollinen niille venäläisille, jotka eivät lakkaa yrittämästä välittää totuutta"

Presidentti Zelenskyi kehotti Venäjää antautumaan ja lähetti suoran viestin vihollissotilaille:"Miksi teidän täytyisi kuolla?" 2:03
Presidentti Zelenskyi kehotti Venäjää antautumaan ja lähetti suoran viestin vihollissotilaille: "Miksi teidän täytyisi kuolla?"

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on kiittänyt videollaan tv-työntekijää, joka juoksi Venäjän ykköskanavan suoraan uutislähetykseen eilisiltana. Toimittajalla oli käsissään juliste, jossa kehotettiin ihmisiä olemaan uskomatta propagandaa.

Toimittajajärjestö EFJ:n mukaan tempauksen teki toimittaja Marina Ovsjannikova, joka pidätettiin heti. 

Viranomaisten mukaan häntä voidaan syyttää Venäjän uuden lain perusteella, jonka mukaan "valeuutisten" levittämisestä Venäjän armeijaan liittyen voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Ovsjannikovan asianajaja kertoi tänään iltapäivällä CNN:lle, ettei hän ole saanut yhteyttä toimittajaan sen jälkeen kun poliisit veivät tämän maanantai-iltana. Asianajaja sanoi, ettei hän tiedä, missä Ovsjannikova on.

"He eivät voi pidättää meitä kaikkia"

– Valitettavasti olen työskennellyt ykköskanavalla viime vuosina Kremlin propagandan parissa, toimittaja sanoi Washington Postin mukaan videolla, jonka hän oli nauhoittanut ennen mielenilmaustaan.

– Nyt häpeän. Häpeän, että olen sallinut valheiden kertomisen televisioruuduilla. Häpeän, että annoin tehdä venäläisistä zombeja.

Hän päätti videonsa kutsumalla ihmiset kaduille.

– Älkää pelätkö. He eivät voi pidättää meitä kaikkia.

Venäjän ihmisoikeustilannetta tarkkailevan kansalaisjärjestön OVD-infon mukaan Ovsjannikova sanoo videolla, että hänen isänsä on ukrainalainen ja äitinsä venäläinen ja että hän ei näe maita vihollisina.

Venäjän on laajalti sulkenut tai rajoittanut sosiaalisen median alustoja, joita on käytetty poliittisten lausuntojen tekemiseen.

"Lopettakaa sota"

Naisen lähetyksessä kantamassa julisteessa luki: "Ei sotaa. Lopettakaa sota, älkää uskoko propagandaa, täällä he valehtelevat teille. Venäläiset sotaa vastaan".

Nainen pystyi myös sanomaan venäjäksi "Lopettakaa sota!". Uutisankkuri yritti peittää hänen sanansa puhumalla kovempaa. Tämän jälkeen kanava vaihtoi kiireesti videokuvaan sairaalasta.

Paikallista aikaa iltayhdeksältä lähetettävä ohjelma on pyörinyt Neuvostoliiton ajalta asti, ja sitä katsovat miljoonat eri puolilla Venäjää. Sen yleisöön kuuluu erityisesti vanhempaa väestöä.

Ovsjannikova ei ole ollut ainoa, jolle Ukraina-uutisoinnissa Moskovan äänitorvena toimiminen on käynyt ylivoimaiseksi.

BBC kertoi tänään, että myös yksi Venäjän tunnetuimpien uutisohjelmien ankkureista, Lilia Gildejeva NTV-kanavalta, on lähtenyt pois Venäjältä. Gildejeva on kertonut tunnetulle bloggarille Ilja Varlamoville, että hän erosi työstään poistuttuaan ensin maasta.

– Lähdin ensin pois Venäjältä, koska pelkäsin, etteivät he antaisi minun lähteä noin vain, ja sitten vasta jätin eroilmoitukseni, hän kertoi.

NTV-kanava on Venäjän kolmanneksi suosituin tv-kanava, jonka omistaa energiajätti Gazprom. Sen uutisointi noudattaa tiukasti Kremlin virallista linjaa. Gildejeva oli saanut palkintoja työstään.

Zelenskyi vetosi venäläisjoukkoja antautumaan

Ukrainan presidentin kanslian sivuilla julkaistun englanninkielisen käännöksen mukaan Volodymyr Zelenskyi sanoi olevansa kiitollinen niille venäläisille, jotka taistelevat väärää tietoa vastaan ja kertovat totuuden.

– Olen kiitollinen niille venäläisille, jotka eivät lakkaa yrittämästä välittää totuutta, Zelenskyi sanoi.

– Niin pitkään, kun maanne ei ole täysin sulkeutunut maailmalta, muuttuen erittäin suureksi Pohjois-Koreaksi, teidän on taisteltava. Ette saa menettää mahdollisuuttanne.

Useamman minuutin puheessaan hän vetosi myös venäläisjoukkoihin ja kehotti heitä antautumaan.

– Miksi kuolisitte? Minkä takia? Tiedän, että haluatte selvitä.–  Ukrainalaisten puolesta annan teille mahdollisuuden. Mahdollisuuden selvitä. Jos antaudutte joukoillemme, kohtelemme teitä kuten ihmisiä kuuluu kohdella. 

Lue myös:

    Uusimmat