Suorassa lähetyksessä sotaa kritisoineen venäläistoimittaja Marina Ovsjannikovan tilanne kummastuttaa – Twitter-tilissä epäselvyyttä

Sotaa vastustava mielenosoittaja näkyi suorassa uutislähetyksessä Venäjällä 0:45
Toimittaja Marina Ovsjannikova juoksi eilen suoraan lähetykseen sodanvastaisen kyltin kanssa. 

Ukrainan sotaa vastustava TV-kanavan tuottaja Marina Ovsjannikovan tilanne herättää kysymysmerkkejä. Toimittaja protestoi Venäjän ykköskanavan suorassa lähetyksessä maanantai-iltana.

Ovsjannikova on Venäjän ykköskanavan Pervyi kanalin toimittaja ja tuottaja.

Ovsjannikova vietiin tiettävästi poliisivankilaan, mutta hänen olinpaikkansa oli epävarma, eikä hänen asianajajansa ja Venäjän ihmisoikeustilannetta seuraava Agora-kansalaisjärjestö tavoittaneet häntä.

Tänään aamupäivällä Ovsjannikovan Twitter-tililtä tviitattiin hänen päässeen vankilasta ja joutuneen kotiarestiin. 

Ovsjannikovan tililtä tviitattiin myös, ettei hän kadu mitään, siitä huolimatta, ettei tiedä, kuinka hänelle tulee käymään.  

Puolen päivän aikoihin Ovsjannikovan Twitter-tili kuitenkin poistettiin. Toimittajan tili löytyi tämän jälkeen, kun alkuperäisen verkko-osoitteen perään lisäsi yhden y-kirjaimen. Myöhemmin tänään alkuperäinen Twitter-tili ilmeistyi taas käyttöön, mutta hyvin erilaisella sisällöllä, eikä ole mitään varmuutta siitä, kuka tai mikä taho tiliä hallinnoi.

Ovsjannikovaa etsittiin Moskovan vankiloista

Uutistoimisto Reutersin tietojen mukaan Ovsjannikova vietiin eilen maanantaina protestinsa jälkeen Ostankinon poliisiasemalle Moskovassa. Venäläinen uutissivusto Meduza kertoi myöhemmin, että toimittaja oli kadonnut.

Venäjän ihmisoikeustilannetta seuraavan Agora-kansalaisjärjestön asianajaja Daniil Berman kertoi, että lakimiehet eivät olleet saaneet Ovsjannikovaan yhteyttä yli kymmeneen tuntiin.

Asianajaja Berman kävi kuuleman mukaan Ostankinon poliisivankilassa, mutta ei löytänyt toimittajaa sieltä. Myöskään ihmisoikeusjärjestö OVD-infon mukaan toimittaja ei ollut Ostankinon poliisivankilassa.

Ostankino on kaupunginosa Moskovassa.

Ovsjannikovaa ei oltu löydetty muistakaan kaupungin poliisivankiloista, asianajaja Berman kertoi tänään.

Vastusti sotaa julisteella lähetyksen taustalla

Venäjän uuden lain mukaan "valeuutisten" levittämisestä Venäjän armeijaan liittyen voi saada jopa 15 vuoden vankeustuomion.

Ovsjannikovalla oli suoran TV-lähetyksen taustalla käsissään juliste, jossa kehotettiin ihmisiä olemaan uskomatta propagandaa.

Julisteessa luki: "Ei sotaa. Lopettakaa sota, älkää uskoko propagandaa, täällä he valehtelevat teille. Venäläiset sotaa vastaan"

– Nyt häpeän. Häpeän, että olen sallinut valheiden kertomisen televisioruuduilla. Häpeän, että annoin tehdä venäläisistä zombeja, Ovsjannikova sanoi Twitteriin ennen mielenilmaustaan nauhoittamassaan videossa.

– Älkää pelätkö. He eivät voi pidättää meitä kaikkia.

Uutisankkuri Jekarina Andrejevan ilmekään ei värähtänyt, vaan jatkoi uutislähetystä yrittäen peittää Ovsjannikovan puhumalla kovempaan. Uutislähetyksessä siirryttiin ripeästi ennalta nauhoitettuun uutisinserttiin. 

OVD-infon mukaan nainen sanoo videolla, että hänen isänsä on ukrainalainen ja äitinsä venäläinen eikä hän näe maita vihollisina.

Katso Ylen Pietarin-toimittajan twiitti alta. Juttu jatkuu twiitin jälkeen.

Paikallista aikaa iltayhdeksältä lähetettävä ohjelma on pyörinyt Neuvostoliiton ajalta asti, ja sitä katsovat miljoonat eri puolilla Venäjää. Sen yleisöön kuuluu erityisesti vanhempaa väestöä.

Zelenskyi vetosi venäläisjoukkoja antautumaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti tuoreimmalla videollaan Ovsjannikovaa.

Ukrainan presidentin kanslian sivuilla julkaistun englanninkielisen käännöksen mukaan Zelenskyi sanoi olevansa kiitollinen niille venäläisille, jotka taistelevat väärää tietoa vastaan ja kertovat totuuden.

–  Olen kiitollinen niille venäläisille, jotka eivät lakkaa yrittämästä välittää totuutta, Zelenskyi sanoi.

–  Niin pitkään kun maanne ei ole täysin sulkeutunut maailmalta muuttuen erittäin suureksi Pohjois-Koreaksi, teidän on taisteltava. Ette saa menettää mahdollisuuttanne.

Useamman minuutin puheessaan hän vetosi myös venäläisjoukkoihin ja kehotti heitä antautumaan.

–  Miksi kuolisitte? Minkä takia? Tiedän, että haluatte selvitä.

–  Ukrainalaisten puolesta annan teille mahdollisuuden. Mahdollisuuden selvitä. Jos antaudutte joukoillemme, kohtelemme teitä kuten ihmisiä kuuluu kohdella.

Juttua päivitetty kauttaaltaan klo 12.37. Juttua päivitetty klo 13.50 uusilla tiedoilla Twitter-tilin osalta.

Lue myös:

    Uusimmat