Katso Zelenskyin itsenäisyyspäivän puhe: "Ukraina on koko Ukraina – se taistelee loppuun asti, eikä tee myönnytyksiä tai kompromisseja"

Zelenskyi itsenäisyyspäivänä: Ukraina taistelee loppuun asti eikä tee myönnytyksiä tai kompromisseja 18:00
Katso tästä Ukrainan presidentin itsenäisyyspäivän puhe:

Ukraina "taistelee loppuun asti" maahan hyökännyttä Venäjää vastaan, vannoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tänään maansa itsenäisyyspäivänä.

Presidentti korosti itsenäisyyspäivän puheessaan myös, että Ukraina ei tee kompromisseja tai myönnytyksiä miehittäjälle.

–  Meille ei ole väliä, millainen armeija (hyökkääjällä) on, meille on tärkeää maamme. Taistelemme loppuun asti, hän sanoi videopuheessaan.

Tänään on myös kulunut puoli vuotta siitä, kun Venäjä pitkien valmisteluiden jälkeen hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta. Sodan aluksi moni uskoi Venäjän voittavan nopeasti, mutta rintamalinjat ovat jämähtäneet kesän aikana paikalleen, eikä sodalle ole nähtävissä loppua.

– Olemme pysyneet vahvoina kuusi kuukautta. Se on rankkaa, mutta olemme puristaneet nyrkkimme ja taistelemme kohtalomme puolesta. Nostamme kätemme ylös vain kerran –  kun juhlimme voittoamme, Zelenskyi lupasi.

Juhlissa ei julkisia kokoontumisia 

Ukrainan pääkaupunki Kiova ja muut alueet kielsivät julkiset kokoontumiset itsenäisyyspäivän yhteydessä. Presidentti on myös kehottanut kansalaisia olemaan valppaina "venäläisen terrorin" suhteen.

Venäjään viitaten Zelenskyi sanoi videolla, että Ukraina ei yritä päästä sopimukseen terroristien kanssa.

– Meille Ukraina on koko Ukraina. Kaikki 25 aluetta ilman myönnytyksiä tai kompromisseja.

Presidentti korosti puheessaan, että maassa käytävä sota on toiminut yhdistävänä tekijänä sekä Ukrainalle että ulkomaailmalle.

–  Ukraina vahvisti koko maanosaa. Eurooppa astuu aukiolle, ja sitä uhkaa kovia pakotteita. Eurooppa tunnustaa yksimielisesti, että Ukraina on EU:n tuleva jäsen, Zelenskyi tulkitsi.

Uusi tukipaketti tulollaan USA:sta

Samaan aikaan kun Zelenskyi kiitti muun maailman tukea, Yhdysvalloista on mitä ilmeisimmin tulossa uusi tukipaketti.

Yhdysvaltain hallituslähteen mukaan maa antaa kolme miljardia dollaria lisää sotilaallista tukea Ukrainalle. Virallista ilmoitusta tästä tuesta odotetaan myöhemmin tänään.

Uusi avustuspaketti tulee vajaa päivä sen jälkeen, kun Yhdysvaltain hallinto varoitti, että Venäjä voi tehostaa Ukrainan siviilikohteiden pommittamista itsenäisyyspäivän yhteydessä.

Britannian pääministeri Boris Johnson ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz varoittivat tiistaina Venäjää siitä, että sen ei tule yrittää liittää alueeseensa uusia osia Ukrainasta.  

Lue myös:

    Uusimmat