Ystävänsä menettäneelle Joonas Neuvoselle huumeidenkäyttöä avoimesti esittävän Lost Boys -elokuvan ohjaaminen ei ollut surutyötä: "Aivan kuin olisi ollut kauhuelokuvan sisällä"

7:02
MTV Uutiset Live perehtyi uutuuselokuvaan lähetyksessään – tällainen on Lost Boys -elokuva, joka on jatkoa kohua herättäneelle Reindeerspotting-elokuvalle.

Syksyn odotetuin dokumenttielokuva Lost Boys oli ohjaaja Joonas Neuvoselle henkisesti kuormittava prosessi. Nyt hän odottaa yleisön reaktioita ja toivoo, että huumeidenkäyttäjiin liittyvä stigma hälvenisi.

Sen piti olla aivan tavallinen bilereissu. Joonas Neuvonen matkustaa Jani Raappanan ja heidän yhteisen ystävänsä Antin kanssa Kambodžaan vuonna 2010. Videokameraan tallennetut pätkät sisältävät hetkiä, joissa kolmikko käyttää huumeita ja ympärillä pyörii seksityöntekijöitä.

Neuvonen palaa Suomeen ennen muita ystäviään. Parin kuukauden kuluttua hän kuulee ystävänsä Janin löytyneen hirtettynä Kambodžan kadulta, myös Antti on kadoksissa.

Neuvonen lentää takaisin Kambodžaan selvittämään, mitä kadonneille ystävilleen on tapahtunut. Edessä on matka läpi pimeiden huumekatujen ja Kambodžan alamaailman, missä totuus on kuin veteen piirretty viiva.

– Aivan kuin olisi ollut kauhuelokuvan sisällä.

Joonas Neuvonen palaa kymmenen vuoden takaisiin tapahtumiin. Hän on suostunut antamaan haastattelun tietokoneen välityksellä Italiasta. Ehtona on, ettei haastattelusta julkaista mitään tallennetta.

Kun häneltä kysyy, onko elokuvan tekeminen ollut kenties jonkinlainen surutyö, hän vastaa prosessin muistuttaneen pikemminkin psykoosia.

– Ei tämä ole ollut mitenkään terapeuttista, vaan päinvastoin, olen joutunut käsittelemään tapahtumia henkilökohtaisesti ja raapimaan itseäni (henkisesti), ohjaaja summaa.

Mustavalkoinen ajattelu ei ole kadonnut

Lost Boys -elokuvassa lähestytään huumeiden käyttöä käyttäjien näkökulmasta. Neuvosen mielestä yleinen mielikuva huumeiden käyttäjistä ei vastaa todellisuutta.

– Maailma ei ole niin mustavalkoinen, että huumeiden myyjät ovat pahoja ihmisiä ja käyttäjät pelkästään uhreja, tämä on aivan yksioikoinen mielikuva.

Neuvonen itse on ollut sekä käyttäjä että huumeiden myyjä. Hän sai kahden ja puolen vuoden tuomion törkeästä huumausainerikoksesta vuonna 2013.

Katsojille hän haluaa teoksen kautta tarjota inhimillisen näköalan huumeiden käyttäjien maailmaan ja siihen, miten heidät nähdään.

– Miten me kohtelemme yhteiskuntana niitä, jotka koemme ongelmaihmisinä? Lakaisemme ja siivoamme heidät pois, Neuvonen toteaa lakonisesti.

Lost Boys -elokuva saa ensi-iltansa 25.9.2020

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja