YouTube-tähti kieltäytyi hoidoista, koska uskoi veganismin parantavan syövän – kuoli syöpään

Suositulla YouTube-tähdellä todettiin rintasyöpä vuonna 2015. Nainen kieltäytyi perinteisistä hoitomuodoista, koska uskoi vegaanisen ruokavalion parantavan sen niiden puolesta. Nyt hän on kuollut.

Mari Lopez vakuutteli tuhansille YouTube-videoidensa katsojille, että syövästä voi parantua ilman perinteisiä hoitoja noudattamalla vegaanista ruokavaliota ja juomalla inkivääri-sitruunajuomaa.

Hän väitti elpyvänsä syövästä, mutta ”parantuneensa” myös homoseksuaalisuudestaan eläinperäisiä tuotteita välttämällä ja Jumalaan uskomalla.

Nyt Marin siskontyttö, Liz Johnson, kertoo tätinsä kuolleen syöpään, joka oli levinnyt tämän rinnoista vereen, maksaan sekä keuhkoihin. Yritykset hoitaa laajalle levinnyttä sairautta myöhästyivät pahasti, ja Mari menehtyi joulukuussa 2017, kertoo esimerkiksi Daily Mail.

Usko veganismiin ei horjunut kuolemasta huolimatta

Kuolema ei kuitenkaan saanut Marin kanssa terveysmehujen ja veganismin tehoa hehkuttavaa YouTube-kanavaa ylläpitänyttä Liziä luopumaan ajatuksesta ruokavaliosta syövän parantajana. Babe-sivuston haastattelussa Liz sen sijaan kertoo uskovansa tätinsä elämänsä loppumetreillä saamien perinteisten hoitojen häirinneen dieetin syövästä parantavaa vaikutusta.

– Mari-täti asui äitini kanssa, joka käski hänen ryhtyä syömään lihaa. Tätini oli mikroaaltouunien käyttöä vastaan, koska ne aiheuttavat syöpää. Äitini syötti Marille mikrossa valmistettua ruokaa, Liz sanoo.

Mikroaaltouunin normaalilla käytöllä ei Säteilyturvakeskuksen mukaan ole terveydellisiä haittoja. Liz uskoo kuitenkin vakaasti, että mikäli hänen tätinsä olisi voinut noudattaa vegaanista mehudieettiään, hän ei olisi nyt poissa tästä maailmasta.

Tiedemiehet ovat tutkimuksissaan havainneet yhteyden epäterveellisen länsimaisen ruokavalion lisäävän riskiä sairastua syöpään. Myös ultraprosessoidun ruoan on todettu lisäävän syöpäriskiä. Useista tutkimuksista huolimatta tutkijat eivät ole kuitenkaan löytäneet niin taianomaista ruokaa, että se parantaisi syövän.

***

Sädehoitoa on käytetty perinteisesti syövän kipuja hoitamaan, mutta nykyään myös itse tautia parantamaan. Syöpätautien ja sädehoidon erikoislääkäri Timo Joensuu kertoi Huomenta Suomen haastattelussa, miten sädehoito toimii ja mihin kaikkeen se tehoaa. Katso haastattelu alta.

Sädehoidon mahdollisuudet syöpähoidoissa 5:05

Lue myös:

    Uusimmat