Yötyöllä ja meluisalla työympäristöllä yhteys iskeemiseen sydänsairauteen

Tuore tutkimus kertoo uutta tietoa sydänkohtausten riskeistä 10:00
KATSO MYÖS: Asiaa sydänkohtausten riskeistä. Haastattelussa HUSin Sydän- ja keuhkokeskuksen osastonylilääkäri Juha Sinisalo ja Sydänliiton ylilääkäri Anna-Mari Hekkala.

Tutkimus selvitti työtyön ja työssä koetun melun vaikutuksia sydänterveyteen.

Yötyötä tekevät ja työssään kovalle melulle altistuvat saattavat sairastua iskeemiseen sydänsairauteen muita todennäköisemmin, mittava uusiseelantilaistutkimus osoittaa. Tulokset vahvistavat aiempien tutkimusten havaintoja.

Iskeeminen sydänsairaus tarkoittaa sydänlihaksen hapenpuutteesta johtuvia sydänoireita, kuten sydäninfarktia tai rasitusrintakipua.

Tulosten perusteella kovalle melulle (yli 90 dBa) työssään altistuvan miehen riski sairastua iskeemiseen sydänsairauteen oli noin viidenneksen suurempi kuin miehen, joka ei työskennellyt meluisassa ympäristössä. Melualtistus mitattiin niin sanotulla A-taajuuspainotuksella (dBa), joka mukailee korvan herkkyyttä äänen eri taajuuksilla. Melun vaikutuksia naisiin ei voitu selvittää, koska liian harvat naiset työskentelivät meluisassa ympäristössä.

Näin yötyö vaikutti naisiin

Yötyötä ja yövuoroja tekevät naiset sairastuivat neljänneksen todennäköisemmin kuin muut naiset. Yötyö liittyi myös miesten sairastumisriskiin, mutta yhteys oli selvästi heikompi. Pitkät työpäivät tai istumatyö eivät vaikuttaneet iskeemisen sydänsairauden riskiin tässä aineistossa.

Havainnot vahvistavat näyttöä meluun ja yötyöhön liittyvistä terveyshaitoista, mutta niiden lisäksi tuloksiin on voinut vaikuttaa moni muukin seikka.

Tutkimus julkaistiin Heart-lehdessä, ja siinä tarkasteltiin kaikkia työelämässä vuonna 2013 olleita 20–64-vuotiaita uusiseelantilaisia. Kaikkiaan analyysissa oli mukana 810 000 miestä ja 780 000 naista, joista yhteensä noin 20 000 sairastui iskeemiseen sydänsairauteen vuosien 2013–2018 aikana.

Katso myös: Sydänsairaudet tappavat suomalaisia – milloin on syytä huoleen?

Sydänsairaudet tappavat suomalaisia - milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua? 7:57
Sydänsairaudet tappavat suomalaisia – milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua?

Copyright Duodecim 2023. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat