Yök! Tätä et tiennyt sokeritoukasta!

Sokeritoukka, tuo vikkelä, hopeanhohtoinen nopeasti ohitse vilahtava inha yllätys. Siitä pääsee eroon helpoin kotikonstein, mutta usein se seuraa muuttokuorman seassa uuteen kotiin. Yksi toukka elää pidempään kuin uskotkaan. Mikäli toukkia on paljon, se voi olla merkki kosteusvaurioista.

Hopeanhohtoinen, vikkelä ja suomujen peittämä sokeritoukka elää kosteissa sisätiloissa, kuten viemäreissä, keittiössä, kylpyhuoneessa ja kellarissa. Tämä harmiton otus kulkee tilasta toiseen muun muassa putkien läpivientien kautta ja pystyy nousemaan huoneistoihin hajulukkojen läpi.

Sokeritoukka on siivetön, sukkulamainen ja hopeanhohtoinen. Sen takapäässä on kolme pitkää sukaa, tuntosarvet ovat pitkät ja rihmamaiset. Toukka elää pimeässä, joten valojen sytyttäminen saa sen vipeltämään hurjaa vauhtia karkuun.

Kaikki käy

Sokeritoukka syö melkein mitä tahansa tärkkelyspitoista materiaalia, kuten leivänmuruja. Se pystyy hajottamaan selluloosaa ja voi nakerrella tapettiliimaa, kirjojen sidontaan käytettyä liimaa, homeista paperia, jopa valokuvia.

Se saattaa käydä myös likaisten tekstiilien, nahan ja synteettisten materiaalien kimppuun ja jyrsiä niihin reikiä.

Kylpyhuoneissa sokeritoukat ruokkivat itsensä hiuksilla ja ihokarvoilla, irronneella ihosolukolla ja lialla. Jos sokeritoukkia on paljon, se saattaa olla merkki kosteusvauriosta, sillä sokeritoukka syö myös homesienien rihmastoa ja itiöitä.

Näin pääset eroon - elää jopa nelivuotiaaksi

Alkeellisiin kolmisukahäntäisiin kuuluva sokeritoukka on elänyt maan päällä kunnioitettavat 300 miljoonaa vuotta, ja yksi toukka voi elää noin neljävuotiaaksi.

Pitkästä iästään huolimatta siitä on kuitenkin mahdollista päästä eroon.

– Pidä kosteat tilat mahdollisimman kuivina, jätä esimerkiksi suihkun jälkeen ovi auki, jotta huone kuivuu kunnolla.

– Huolehdi tilojen kunnollisesta ilmanvaihdosta

– Siivoa säännöllisesti ja muista puhdistaa myös lattiakaivot. Tiivistä esimerkiksi putkien läpiviennit huolellisesti.

– Kaada välillä kuumaa vettä viemäreihin ja tarvittaessa käytä tilassa erilaisia hyönteiskarkotteita, kuten torjunta-aerosoleja ja muurahaissirotteita. Käytä aineita ohjeiden mukaan ja seuraa tilannetta muutaman päivän ajan. Jos sokeritoukat eivät ole häipyneet, toista käsittely uudelleen.

– Jos kotikonstit eivät riitä ja sokeritoukkia esiintyy edelleen huomattavan paljon, ota yhteyttä isännöitsijään ja tarvittaessa tuhohyönteistorjuntaa tekeviin yrityksiin.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat