Ylivieskan koulupuukottajalle vuosien vankeus – iski pihviveitsen 15-vuotiaan selkään

Ylivieskan maaliskuisesta koulupuukotuksesta annettiin vuonna 2007 syntyneelle pojalle kolmen vuoden ehdoton vankeusrangaistus.

Pojan katsottiin syyllistyneen alentuneesti syyntakeisena ja nuorena henkilönä tehtyyn tapon yritykseen.

Puukotus tapahtui Pohjois-Pohjanmaan Ylivieskassa Kaisaniemen koululla 28. maaliskuuta.

Veitsi kahvaa myöten uhrin selkään

16-vuotias poika oli tuonut pihviveitsen mukanaan kouluun ja iskenyt sen kesken koulupäivän 15-vuotiaan koulutoverinsa selkään ennalta arvaamatta.

Terästään 10 senttimetriä pitkä veitsi upposi uhrin selkään kahvaa myöten, ja veitsen terä meni vain hiuksenhienosti ohi hengenvaarallisista elimistä. Poika lopetti väkivallan tähän ainoaan iskuun.

Uhri joutui tehohoitoon, ja joutui sairaalaan muutamiksi päiviksi.

Nuori puukotti toista nuorta Ylivieskassa – sivistysjohtaja kommentoi tapahtunutta MTV:lle 3:54
Ylivieskan sivistysjohtaja kommentoi koulupuukotusta MTV:lle tuoreeltaan. Katso haastattelu yltä.

Poika oli alentuneesti syyntakeinen

Tekoa edeltävinä kuukausina poika oli lukenut verkosta väkivaltaa ja henkirikoksia käsitelleitä kirjoituksia. Uhri oli hänelle koulusta tuttu, mutta ei henkilö, jonka kanssa hän olisi viime aikoina viettänyt aikaa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ja mielentilatutkimuksen suorittanut sairaala katsoivat, että poika oli alentuneesti syyntakeinen, eli hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään tai ymmärtää tekonsa tosiasiallinen luonne tai oikeudenvastaisuus olivat tekohetkellä merkittävästi alentuneet.

Poika määrätiin maksamaan uhrille yhteensä 8000 euroa korvauksena kivusta, särystä, muusta tilapäisestä haitasta ja kärsimyksestä.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat