Ylipainoinen nainen käskettiin pois huvipuistolaitteesta – kaikilta ei herunut ymmärrystä valitukselle: "Lakatkaa vilauttelemasta uhrikorttia"

0:43
Miltä maailma näyttää Linnanmäen virtuaalivuoristoradan kyydissä?

Jana Schmieding ei päässyt huvipuistolaitteeseen, koska oli liian isokokoinen. Naisen kertomus herätti muissa lähinnä ärtymystä.

Jana Schmiedingin rakkaus Harry Potter -kirjoja kohtaan vei hänet huvipuistoon – ja johti samalla ikävään tilanteeseen.

Vasta 35-vuotiaana J.K. Rowlingin teokset lukenut nainen oli vierailulla Los Angelesissa Universal Studios -elokuvastudioilla, ja halusi ehdottomasti kokea interaktiivisen The Wizarding World of Harry Potter -maailman, kertoo Huffington Post.

Sai varoitusviestin pluskokoiselta ystävältään

Jana nautti olostaan Potter-teemamaailmassa, kun hän sai viestin ystävältään. Tämä oli nähnyt sosiaalisesta mediasta, että Jana viettää aikaa kyseisessä kohteessa, ja halusi varoittaa tätä.

– Minut heitettiin ulos Tylypahka-laitteesta, koska en mahtunut. Se oli nöyryyttävää, mutta he antoivat minulle passit, joilla pääsee jonon ohi muihin Universalin laitteisiin. Halusin vain, että tiedät, pluskokoinen ystävä kirjoitti.

Henkilökunta veti Janan sivuun "turvallisuusasian" vuoksi

Jana oli aiemmin tehnyt podcastin pluskokoisten naisten syrjinnästä ja tutkinut aihetta laajasti. Myös Jana itse on pluskokoinen. Hän kuitenkin kieltäytyy piiloutumasta.

– Joten tein sen, mitä kuka tahansa Tylypahkan uusi oppilas tekisi sen jälkeen, kun häntä varoitetaan siitä, että hän kenties jää ulkopuolelle: loikin jonoon ystävieni kanssa, ja pian saimme häikäistyä Tylypahkan koulun monimutkaisista yksityiskohdista, Jana kuvaa.

Hän eteni ystäviensä kanssa huvipuistolaitteeseen, istui alas ja ehti jo iloita, että oli päässyt perille. Sitten tapahtui jotain ikävää.

– Eräs noin parikymppinen laitejohtaja käveli luoksemme ja pyysi meitä kaikkia astumaan ulos "turvallisuuskysymyksen" vuoksi. Meidät usutettiin ovesta alueelle, joka näytti backstagelta, ja siellä toinen parikymppinen työntekijä lateli pitkän selityksen "turvallisuudesta" ja "kolmesta naksauksesta" ja siitä, että meidän pitäisi "kokeilla turvaistuintamme". Silloin me kaikki tiesimme, etten minä ollut oikeasti päässyt Tylypahka-laitteeseen, Jana kuvaa.

Ei päässytkään kyytiin

Kävi ilmi, että turvallisuussäädösten mukaan laitteen turvakaaren tulee naksahtaa kolme kertaa mennessään kiinni. Jana kokeili istuinta, mutta hänen suuret rintansa aiheuttivat sen, että kaari naksahti vain kerran.

Jana vaati, että hänen ystävänsä käyvät silti ajamassa laitteella. Hän itse siirtyi sivuun ja tuijotti, miten toiset, jopa häntä isorintaisemmat naiset pääsivät laitteen kyytiin.

– Niin pettynyt kuin olinkin, kokemus ei täysin pilannut päivääni. Mutta mietin, miten olisin reagoinut, jos en jo itse olisi koonnut yhteen pientä komediamaailmassa toimivien naisten ryhmää, jotka ovat kokeneet samanlaista kehosyrjintää, Jana pohtii.

Hän oli jo aiemmin keskustellut kehoista ja niiden aiheuttamista rajoitteista yhteiskunnassa ja saanut myös varoituksen Harry Potter -maailmasta.

Janan mukaan Potter-kirjoissakin isokokoisia hahmoja on harvassa, ja he ovat usein epämiellyttäviä.

– Poissulkeminen on voimakas ase, Jana sanoo.

– Kaikesta huolimatta en aivan päässyt eroon tunteesta, että toivoin olevani tarpeeksi pieni, jotta pääsisin Tylypahka-laitteeseen. Se on poissulkemisen vaikutus: se saa ihmisen sisäistämään kokonaisen systeemin täydeltä institutionaalista vihaa.

Puistossa vierailun tulisi olla "taianomainen kokemus", ei herättää häpeää

Janan mukaan on väärin, että pluskokoista ihmistä syyllisestään siitä, ettei hän mahdu mukaan. Hän uskoo, että valmistajien tulisi jo alkuvaiheessa varmistaa, että kaikenlaiset ihmiset pääsevät laitteisiin.

Floridan Universal Studios muokkasi laitteitaan vuonna 2010 niin, että niihin mahtuu myös isokokoisempia ihmisiä.

Jana uskoo, että puistossa vierailun tulisi olla taianomainen kokemus ja nousta "lihavuuden häpäisemisen" yläpuolelle, koska ylipainoiset kokevat tarpeeksi häpeää joka kerta kodistaan lähtiessään.

"Ei se ole lihavuuden häpäisemistä"

Janan tarina on innostanut ihmisiä kertomaan mielipiteensä Facebookissa. Moni on kuitenkin eri mieltä kirjoittajan kanssa.

– 130-kiloisena miehenä sanon, ettei ole "lihavuuden häpäisyä", jos et yksinkertaisesti mahdu! Tämä nainen ei voinut lukita turvakaarta, game over. Lakatkaa vilauttelemasta uhrikorttia koko hiton ajan, Eddie kirjoittaa.

– En voinut ajaa muutamassa laitteessa Dollywood-huvipuistossa pitkään aikaan. Viimeisen 15 kuukauden aikana olen pudottanut 40 kiloa ja nyt voin ajaa niissä kaikissa mukavasti. Ei se ole lihavuuden häpäisemistä. On ihmisiä, jotka ovat liian pitkiä laitteisiin, eikä heillä ole edes sitä vaihtoehtoa, että he lyhentyisivät, Libby kuvailee.

– Hiton isona miehenä ja tiedemiehenä (sanon), jos rikot laitteen, et voi mennä siihen. Kyse on mekaanisesta rasituksesta, Mike sanoo.

– Se on turvallisuusasia. Jos menisit kyytiin, olisit varmaan kuollut. Sinun pitäisi kiittää heitä henkesi pelastamisesta, Michael heittää.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja