Mainos

Yliopiston karmea virhe särki Pinjan, 24, unelman – ehti irtisanoa vuokra-asunnon ja työpaikan: "En voinut uskoa todeksi"

Helsinkiläinen Pinja Lehtinen kävi keväällä opettajankoulutuksen pääsykokeissa Itä-Suomen yliopiston Joensuun kampuksella. Alkuviikosta hän sai yliopistolta tiedon, että oli saanut opiskelupaikan varasijalta.

– Aamulla olin vielä kahdeksannella varasijalla, ja päivällä katsoin, että olin hyväksytty, kertaa 24-vuotias Pinja Lehtinen.

Siitä alkoi varsin erikoinen päivä.

Tiedon saatuaan Lehtinen katsoi Facebookin opettajankoulutukseen hakeneille olevasta ryhmästä, ketä muita koulutukseen oli hyväksytty. Hän halusi varmistaa valintansa vielä yliopistolta soittamalla koululle, koska moni muukin oli saanut opiskelupaikan varasijalta.

– Olin totta kai tosi iloinen, kun toista kertaa hain luokanopettajaksi, niin sisäänpääsy oli helpotus. Halusin vielä varmistaa asian koululta ennen kuin lähdin tekemään mitään isompia päätöksiä.

"Aamulla olin vielä kahdeksannella varasijalla, ja päivällä katsoin, että olin hyväksytty."

Yliopistolta vastattiin Lehtiselle, että hänet on hyväksytty opiskelijaksi ja toivotettiin tervetulleeksi kouluun. Varmistuksen jälkeen Lehtinen uskalsi alkaa suunnitella tulevaisuutta uudessa kaupungissa. Hän irtisanoi nykyisen vuokra-asuntonsa Helsingissä ja ilmoitti työnantajalleen, ettei tule syksyllä töihin. Lisäksi hän alkoi hakea asuntoa Joensuusta, ja oli yhteydessä paikalliseen uimaseuraan, että voisi opettaa uintia sielläkin, kuten hän tekee Helsingissä.

Alkuillasta sähköpostiin kilahti karmea yllätys, jossa lähettäjänä oli yliopisto.

– Viestissä sanottiin, että heille on käynyt inhimillinen virhe, ja on liikaa hyväksytty soveltuvuuskokeiden perusteella opiskelijoita, ja että virhe on nyt korjattu ja tieto näkyy nyt oikein netissä.

– Olihan se uskomatonta, kun mä olin soittanut ja varmistanut, niin en voinut uskoa todeksi, että näin voi käydä! Ei siinä pystynyt mitään hetkeen tekemään.

MTV Uutiset kertoi eilen, että Itä-Suomen yliopisto hyväksyi vahingossa 71 ylimääräistä opiskelijaa luokanopettajakoulutukseen Joensuun yksikköön. Koulun mukaan virhe johtui tallennusteknisestä erheestä.

Toteutuuko unelma koskaan?

Itä-Suomen yliopiston opinto- ja hakijapalveluiden päällikkö Erja Widgren-Sallinen kertoi aiemmin MTV Uutisille, että muutoksesta voi valittaa Itä-Suomen yliopiston muutoksenhakulautakuntaan. Näin Lehtinen aikookin todennäköisesti tehdä.

– Kyllä mä oon aatellu tehdä oikaisupyynnön. Ja mä oon jutellu muidenkin kanssa Facebook-ryhmässä, jotka on virheellisesti hyväksytty, niin ovat kyllä tekemässä sen. Pettymys on se tunne, mikä siellä on valloillaan.

Lehtinen ei kuitenkaan usko valituksen muuttavan mitään, mutta näkee sen olevan tärkeä mahdollisuus oikeusturvan toteutumisen kannalta.

– En mä usko, että niillä on resursseja ottaa niin paljon sisään. Jos yhden ottais, ni sitten pitäis ottaa loputkin. Omalta kannalta toivoisin, että ottaisivat.

"Se on ollut sellainen iso unelma, mihin ehdottomasti halusin."

Widgren-Sallinen ei ota kantaa, onko valituksilla mahdollisuutta mennä läpi. Mikäli henkilö on muutoksenhakulautakunnan päätökseen tyytymätön, voi asiasta valittaa vielä hallinto-oikeuteen.

Sokkiuutisen jälkeen Lehtisen tulevaisuus on vielä avoinna. Aiemmin Helsingin yliopistossa pohjoismaisia kieliä opiskelleen naisen unelma-ammatti on jo pitkään ollut luokanopettaja, mutta hän ei vielä osaa sanoa, haluaako jatkossa hakea kouluun.

– Se on ollut sellainen iso unelma, mihin ehdottomasti halusin. Tämä oli jo toinen kerta, kun tosissani hain. Kattoo nyt, mitä syksyllä tekee, hän pohtii.

Vuokra-asuntonsa irtisanonut Lehtinen muuttaa ainakin hetkeksi vanhemmilleen. Lehtisen tilanteesta kuullut ystävällinen vuokranantaja tosin lupasi hänen jatkaa vuokralla irtisanomisilmoituksesta huolimatta.

Yliopistoa kohtaan Lehtisellä ei ole paljoa moitittavaa. Hän ainoastaan kritisoi sitä, miksi tieto opiskelupaikan peruuntumisesta tuli ainoastaan sähköpostitse.

– Virheitä sattuu. Toivottavasti tämä on hyvä opetus, ettei vastaavaa käy jatkossa, ja näissä oltais tarkempia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja