Yli kymmenen lasta kuolee pahoinpitelyyn joka vuosi

Kaikkien yliopistosairaaloiden tutkittavaksi tulee vähintään kerran kuukaudessa vauva, jonka saamien murtumien epäillään syntyneen pahoinpitelyissä. Näin arvioi lasten ortopedi Juhani Merikanto.

- Itse asiassa ilmi tulevat ja oikeuteen päätyvät tapaukset ovat vain jäävuoren huippu. Kaikki vähän lievemmät tapaukset eivät tule lainkaan esiin.

Suurin osa lasten fyysisistä pahoinpitelyistä tapahtuu alle kaksivuotiaille. Yleisin on ravisteluvamma. Kun lapsi itsee, aikuisella menee kuppi nurin. Otetaan rintakehästä kiinni ja ravistetaan. Seurauksena tästä on helposti aivoverenvuoto ja kylkiluun murtumat.

Vuosittain noin 12 lasta kuolee väkivaltaan. Noin 300 lasta vammautuu pysyvästi.

Neuvolalla velvollisuus ilmoittaa

MTV3 Uutiset kertoi tänään tapauksesta, jossa kahden kuukauden ikäisellä vauvalla oli todettu peräti yhdeksän murtumaa.

- Yleensä vammat ovat yksittäisiä murtumia. Tämäntyyppisessä tapauksessa voidaan pitää melkein sataprosenttisena näyttönä pahoinpitelystä, etenkin jos murtumat ovat eriasteisia.

Neuvolalla on nykyisin velvollisuus ilmoittaa lastensuojeluviranomaisille kaikki tapaukset, jossa vauvoilla epäillään murtumia.

Tekijänä useimmiten äiti

Juhani Merikanto oli mukana ryhmässä, joka tutki liki 300 pahoinpitelyn seurauksena kuolleen lapsen tapausta vuosilta 1970-1994.

- Siinä todettiin, että kaikkein isoin riskitekijä vauvalle on masentunut äiti, joka on lasten kanssa yksin kotona.

* Juttua on muokattu julkaisun jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat