Yli 500 ekstrakaloria päivässä – teetkö sinäkin tämän virheen?

Unen määrä on suorassa yhteydessä syödyn ruoan määrään. Mitä vähemmän siis nukut, sitä enemmän syöt.

Minnesotan Mayo Clinicin tekemän tukimuksen mukaan unenpuute saa ihmisen ruokahalut heräämään. Klinikan unitutkimukseen osallistuneet vapaaehtoiset jaettiin kahteen ryhmään: toiset nukkuivat yönsä hyvin ja toisien annettiin nukkua vain noin kaksi kolmasosaa heidän normaalista uniajastaan.

– Testasimme, vaikuttiko unenpuute nälkää hallitsevien leptiini- ja greliini-hormonien tasoihin, syötyihin ruokamääriin sekä kehon energiapolttoon, kertoi professori Viren Somers tutkimuksesta.

Tutkimuksissa selvisi, että unenpuutteesta kärsineet vapaaehtoiset söivät päivittäin keskimäärin 549 kilokaloria enemmän kuin hyvin nukkuneet. Kehon energianpoltto ei myöskään kasvanut unenpuutteen vuoksi.

– Unenpuute on kasvava ongelma yhteiskunnassamme. Yli 28 prosenttia aikuisista kertoo nukkuvansa öisin vain kuusi tuntia tai jopa alle sen, avustava professori Andrew D. Calvin muistutti.

Vaikka tutkimus toteutettiinkin verrattain pienessä mittakaavassa, antaa se vahvistusta aiemmille unitututkimuksille, jossa liikalihavuus on yhdistetty unenpuutteeseen. Liikalihavuus on sen sijaan riskitekijä useille eri sairauksille.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja