Venäjältä tulleista jo yli 80:llä havaittu koronatartunta – valtaosa lienee Huuhkaja-faneilla

5:19
Huuhkaja-faneja tuli yöllä rajan yli tekemättä koronatestiä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan Venäjältä tulleiden jalkapallon EM-kisaturistien tartuntatilanne selkiytyy seuraavien päivien aikana.

– Tässä vaiheessa monen EM-kisoista palanneen henkilön kohdalla toisen testin tekeminen ei ole vielä toteutunut, joten kokonaiskuvaa tästä ei ole vielä saatavissa. Se pikku hiljaa rakentuu seuraavien päivien aikana, ylilääkäriOtto Helve THL:stä kertoi viikoittaisessa tilannekatsauksessa.

Toinen koronatesti on tehtävä Suomeen tultaessa kolmen päivän jälkeen rajanylityksestä.

– Toinen testi on äärimmäisen tärkeä. Vaikka se rajatesti on ollut negatiivinen, tällä tavalla saadaan selvyys, onko tartuntaa tullut vai ei, kertoi sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Pasi Pohjola.

Parissa päivässä kymmeniä tartuntoja

Vaalimaan ja Nuijamaan raja-asemalla otetuista näytteistä on todettu 86 koronatartuntaa, kertoo Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsote tiedotteessaan.

22. kesäkuuta alkaen Vaalimaalla otetuissa testeissä on todettu 72 ja Nuijamaan rajanylityspisteellä 14 positiivista näytettä ihmisiltä eri puolilta Suomea. Vaalimaalla positiivisen koronanäytteen antaneista suurin osa on nuoria miehiä, jotka ovat pääkaupunkiseudun ohella kotoisin Pori–Tampere–Mikkeli-akselin eteläpuolelta.

Kymenlaaksossa todettujen koronatartuntojen lähde on viimeisen kahden viikon aikana ollut suurimmassa osassa tapauksista peräisin ulkomailta. Lisäksi on näihin tapauksiin liittyviä jatkotartuntoja.

Yle kertoi aiemmin, että kahden päivän aikana Kymenlaaksossa todetuista 72 tartunnasta 65 on todennäköisesti Vaalimaan kisaturisteilta. Lisäksi kahden edellisen päivän aikana Nuijamaan kautta rajan ylittäneillä on todettu 14 tartuntaa.

Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus uusista tartunnoista Suomessa on kasvanut. 33 prosenttia tartunnoista oli saatu ulkomailla, kun edellisviikolla osuus oli 19 prosenttia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja