Huuhkajafanit eivät ymmärrä saamiaan syytöksiä ja kritisoivat viranomaistoimintaa: "Emme ole saaneet juurikaan vastakaikua pyyntöihimme"

Suomen maajoukkueen kannattajayhdistys SMJK ei ymmärrä siihen kohdistuneita syytöksiä. SMJK:n mukaan se on tehnyt kaikkensa terveysturvallisen matkustamisen ja viranomaisten tiedottamisen eteen.

Vaalimaan rajanylityspaikka ruuhkautui eilen Pietarista palanneista jalkapallofaneista. Yksi syy oli terveys- ja rajaviranomaisten mukaan se, ettei heillä ollut tietoa siitä, mihin kellon aikaan ruuhkahuippu ajoittuu.

Koronatestauksessa ei ollut matkustajamäärään nähden riittävästi resursseja ja lopulta tuntien ruuhka päätettiin purkaa päästämällä kisaturistit maahan ilman koronatestausta.

– Tieto siitä, milloin ja millä kulkuneuvoilla jalkapallokannattajat tulevat, oli epäselvää. Emme tienneet, moniko katsoo molemmat pelit ja milloin he ovat palaamassa. Etukäteisohjeita noudattaneiden matkanjärjestäjien lisäksi mukana oli ilmeisesti myös muita seurueita, Kymsoten ylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kommentoi.

SMJK:n mukaan he olivat arvioineet ruuhkan etukäteen melko lailla toteutuneen mukaisesti ja informoineet tästä viranomaisia.  

– Antamiemme tietojen perusteella viranomaisilla olisi pitänyt olla hyvä käsitys siitä, että ruuhkat rajalla sijoittuisivat kello 14 ja 20 välille, jolloin suurin osa busseista ylittää rajan. Emme tiedä, mistä viranomaisille on tullut käsitys, että ruuhkahuippu ajoittuu ottelun jälkeiseen yöhön, SMJK:n tiedotteessa todetaan.

– Olemme pyytäneet myös THL:lta ohjeistusta terveysturvalliseen matkustamiseen, mutta emme ole saaneet juurikaan vastakaikua pyyntöihimme.

Yhdistys kertoo toimittaneensa alustavat määrät busseista sekä niiden aikataulun Kymsotelle ja rajaviranomaisille jo yli kuukausi sitten. Tarkat matkustajamäärät, bussien määrät ja aikatauklut toimitettiin kaksi viikkoa sitten.

Kisamatkoja Pietariin organisoivat myös muut järjestäjät kuin SMJK.

– Emme ymmärrä syytöksiä SMJK:ta kohtaan, koska olemme tehneet kaikkemme terveysturvallisen matkustamisen ja viranomaisten tiedottamisen suhteen, yhdistys toteaa.

Testiin pitäisi mennä Suomessa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n mukaan vahva suositus on, että kaikki Venäjältä Suomeen palaavat matkustajat hakeutuvat koronavirustestiin 72 tuntia Suomeen paluun jälkeen ja välttävät sosiaalisia kontakteja testituloksen valmistumiseen saakka.

– Käymällä testissä jokainen voi varmistaa, ettei ole saanut matkalla koronavirustartuntaa. Samalla vähentää merkittävästi myös omien läheisten ja ystävien riskiä saada tartunta, THL:n johtaja Mika Salminen sanoo.

Testiin voi hakeutua omalla koti- tai oleskelupaikkakunnalla maksuttomasti.

Pietarissa Suomen kahden ottelun välillä majoittuneita SMJK:n busseilla matkustaneita ohejistettiin yhdistyksen mukaan käymään koronatestissä ennen bussiin tulemista.

– Olemme myös ohjeistaneet kaikkia matkustajiamme 72 tunnin omaehtoiseen karanteeniin ja uusintatestiin kotiin palattua, SMJK kertoo.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja