Koronatoimet pettivät pahasti rajalla kisaturistien palatessa, noin 800 tuli Venäjältä ilman testiä – ylilääkäri kertoo syyn

Vaalimaan rajanylityspaikka ruuhkautui tiistai-iltana Huuhkajien kannattajien palatessa Pietarista Suomeen. Jalkapallofaneja päästettiinkin rajan yli Suomeen ilman koronatestausta. Kaikkiaan testaamattomia matkustajia oli noin 800. Kymsoten ylilääkäri kertoo tilanteeseen johtaneista seikoista MTV Uutisille.

Kymsoten ylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että Kymsote ja Eksote varautuivat kisojen aikana kasvavaan rajanylitykseen Vaalimaalla, mutta tieto tarkemmista rajanylityksen yksityiskohdista ei kulkenut parhaalla mahdollisella tavalla eri toimijoiden kesken.

Kymsote oli yhteydessä paluumääristä Palloliittoon ja kannattajayhdistykseen. Yhteistyötä tehtiin myös esimerkiksi STM:n kanssa.

Tieto kisaturistien paluumääristä vaihteli päivien kuluessa hyvin paljon, jopa tuhansilla.

– Tieto siitä, milloin ja millä kulkuneuvoilla jalkapallokannattajat tulevat, oli epäselvää. Emme tienneet, moniko katsoo molemmat pelit ja milloin he ovat palaamassa. Etukäteisohjeita noudattaneiden matkanjärjestäjien lisäksi mukana oli ilmeisesti myös muita seurueita, Mäntymaa kommentoi.

 – Emme olleet myöskään varmoja, miltä rajanylityspaikalta paluuliikenne tulee.

Pulma rajalla

Rajanylityspaikkoja olivat Vaalimaan ja Nuijamaan raja. Vaalimaan kautta tuli eilen noin 3000 henkeä ja Nuijamaalta noin 600 henkilöä. Ongelmaksi nousi se, että rajanylitys ei tapahtunut tasaisesti.

– Iltapäivä meni ihan hyvin, mutta kuuden aikoihin tuli hyvin nopeassa tahdissa kymmenkunta bussia ja iso määrä henkilöautoja, jotka jäivät jonoon.

– Jos rajanylitys olisi ollut tasaista, niin ongelmaa ei olisi ollut, Mäntymaa sanoo.

Kymsoten terveysneuvonnan resurssit eivät riittäneet tuossa hetkessä.

– Se henkilöstö, joka Kymsotella on varattu kisoja varten terveysturvallisuutta vahtimaan, on aivan maksimi meillä. Jopa ylihoitaja oli töissä yhden yön. Teimme kaikkemme.

Mäntymaan mukaan noin 800 matkustajaa päästettiin rajan yli ilman rajalla tehtyä koronatestiä. Näille henkilöille annettiin kuitenkin ohjeet, miten heidän tulisi toimia päästyään kotikuntiinsa. Heidät määrättiin omaehtoiseen karanteeniin ja koronatestiin 72 tunnin jälkeen. 

– Jos emme olisi nopeuttaneet rajanylitystä, niin ihmiset olisivat jääneet välitilaan pitkäksi aikaa kuumalla säällä. Sekään ei olisi ollut hyvä terveysturvallisuuden kannalta, Mäntymaa perustelee ratkaisua.

Lopulta kaikkien rajan ylittävien kisaturistien henkilötiedot kerättiin, jotta ne voidaan välittää kotikuntiin.

– Kotikunnissa seurataan, että jälkinäytteet otetaan varmasti, Mäntymaa sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat