Vaalimaan rajanäytteissä jo 34 koronatartuntaa – HUS ja THL patistavat Venäjältä palanneita testeihin: "On riski, että tartunnat leviävät juhannuksena"

5:19
Huuhkaja-faneja tuli yöllä rajan yli tekemättä koronatestiä – infektioylilääkäri Asko Järvinen huolissaan kisaturistien tuliaistartunnoista.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos patistavat Venäjältä palanneita matkailijoita hakeutumaan koronavirustesteihin.

HUS muistuttaa, että testi tulisi ottaa 72 tunnin kuluttua Suomeen paluusta. 

Lisäksi matkalaisen tulisi välttää sosiaalisia kontakteja siihen saakka, kun hän saa testituloksen.

HUSista kerrotaan, että eilen ja tänään Vaalimaalla otetuista HUSin alueen asukkaiden koronanäytteistä jo 34 on todettu positiiviseksi.

– Tämä on huomattava määrä suhteutettuna aiempien päivien tartuntalukuihin, apulaisylilääkäri Eeva Ruotsalainen HUSista toteaa.

Testaaminen olisi tärkeää mahdollisten tartuntaketjujen nopean katkaisemisen vuoksi, Husin tiedotteessa muistutetaan.

– On riski, että tartunnat leviävät juhannuksen aikaan, jos ihmiset kokoontuvat eivätkä tiedä tartunnastaan. Jopa puolet tartunnoista on oireettomia. Tämän vuoksi sosiaalisten kontaktien välttäminen on tärkeää testituloksen saamiseen saakka.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on korostanut Venäjän tautitilanteen pahenemista ja testaamista. THL suosittelee välttämään tarpeetonta matkustamista Venäjälle. Esimerkiksi Pietarissa 14 päivän ilmaantuvuusluku on 240, kun se Suomessa on alle 20.

Videot

Uusimmat

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja