Yle: Usealla suomalaisella veriarvot korkealla Lahdessa

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n tänään esitettävässä dokumentissa kerrotaan useiden huippuhiihtäjien epäilyttävän korkeista veriarvoista. Ylen mukaan myös moni suomalainen mittautti korkeat veriarvolukemat.

SVT:n dokumentin mukaan Thunder Bayn MM-kisoissa vuonna 1995 sekä Lahdessa vuonna 1997 kisatussa maailmancupin kilpailussa usealla hiihtäjällä on mitattu veriarvoja, jotka viittavaat asiantuntijoiden mukaan kiellettyjen aineiden käyttöön.

Dokumentin tehnyt toimittaja Hasse Svens sanoo Yle Urheilulle, että Lahden mc-kisan yhteydessä testattiin seitsemän suomalaista urheilijaa, kolme miestä ja neljä naista.

Svensin mukaan kaikkien suomalaismiesten veren hemoglobiinipitoisuus oli yli sallitun rajan 170. Dokumentissa nostetaan kuitenkin nimeltä esiin vain Jukka Hartonen, jonka arvo oli 178. Yhdellä naisella veriarvo pyöri 170:n kieppeillä. Naisten sallittu raja on 165.

– Kyseessä on voinut olla geneettinen syy. Emme ehtineet tarkistaa asiaa. Kyseessä ei ollut aivan eturivin hiihtäjättäremme, Svens perustelee Ylelle.

Kaikkiaan 14 hiihtäjällä oli Lahden testissä huomattavan korkea veriarvo. Italialaiset Silvio Fauner ja Manuela Di Centa eivät olisi saaneet startata, sillä heidän arvonsa ylittivät FIS:n asettamat rajat. Svensin mukaan Di Centan veriarvo salattiin, ja tämä myönnetään hänen dokumentissaan.

Svens on saanut Lahden testauslistan Suomen hiihtomaajoukkueen entiseltä päävalmentajalta Kari-Pekka Kyröltä. Svensin mukaan Kyrö oli ottanut vuonna 1997 alkuperäisen, käsinkirjoitetun, listan haltuunsa ja Svens sai sen Kyröltä vasta vuosien kyselyn jälkeen viime syksynä.

Listan aitous on varmistettu kansainväliseltä hiihtoliitolta (FIS).

SVT:n tänään esitettävä dokumentti asettaa myös norjalaisen Björn Dählien dopingepäillyksi korkeiden veriarvojen takia.

Lue myös:

    Uusimmat