SVT:n hiihtopaljastus: Dähliellä ja monella huipulla epäilyttävän korkeat veriarvot

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT julkaisi tänään paljastuksia, joiden se kertoi etukäteen järisyttävän hiihtomaailmaa. SVT:n mukaan hiihtokuningas Björn Dähliellä oli 90-luvulla epäilyttävän korkeita veriarvoja.

SVT:n mukaan vuoden 1995 MM-kisoissa Thunder Bayssa sekä vuonna 1997 kisatussa Lahden maailmancup-kisassa usealla huippuhiihtäjällä oli niin korkeat veriarvot, että ne ovat asiantuntijoiden mukaan selitettävissä vain kielletyillä aineilla. Mahdollisia käytettyjä aineita asiantuntijat eivät pysty veriarvojen perusteella nimeämään.

SVT:n Uppdrag Granskning -ohjelman toimittaja Hasse Svens on tutkinut huippuhiihtäjien veriarvoja neljän vuoden ajan. Hänen lähteenään on muun muassa Suomen ex-päävalmentajalta Kari-Pekka Kyröltä saatu testauslista veriarvoista.

Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n sallima veren hemoglobiinin korkein arvo on 175. SVT:n mukaan Thunder Bayssa muun muassa kolme kultaa voittaneen kazakhstanilaisen Vladimir Smirnovin, norjalaisen Dählien ja italialaisen Silvio Faunerin veriarvot olivat epäilyttävän korkeita. Kaikkiaan listalla on yhdeksän mies- ja viisi naishiihtäjää. Suomalaisista listalla on Jukka Hartonen, joka hiihti Lahden maailmancup-kisassa viidenneksi. Epäiltyinä ovat myös italialainen Manuela Di Centa, norjalainen Marit Mikkelsplass sekä ruotsalainen Lars Håland.

Kahdeksankertainen olympiavoittaja Dählie sanoo ohjelmassa, että hänen tai kenenkään muunkaan norjalaisen näytteissä ei ole ollut mitään epänormaalia. Thunder Bayssa Dählie hiihti kolme hopeaa ja viestikullan.

– Minun veriarvoissani ei ole koskaan ollut mitään kysymyksiä. En ole koskaan kulkenut missään rajamailla, Dählie sanoo tänään esitettävässä dokumentissa.

Dokumentissa muutkin hiihtäjät kiistävät käyttäneensä dopingia.

Lue myös:

    Uusimmat