Dählie vastaa syytöksiin: Minulle tuntemattomia lukuja

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT esittää tänään dokumentin, jossa muun muassa kahdeksankertaisen hiihdon olympiavoittajan Björn Dählien veriarvojen väitetään kertovan dopingin käytöstä.

SVT:n haastattelemien asiantuntijoiden mukaan 90-luvulla usean huippuhiihtäjän veriarvot olivat niin korkeita, että ne ovat mahdollisia ainoastaan kielletyillä aineilla. Suurimmat epäilyt kohdistuvat vuoden 1995 Thunder Bayn MM-kisojen ja vuonna 1997 hiihdetyn Lahden maailmancup-kisan yhteydessä mitattuihin veren hemoglobiiniarvoihin.

Dählie voitti Tunhder Bayssa viestikultaa ja kolme henkilökohtaista hopeamitalia. Hän ei myönnä vilppiä.

– Viittaat lukuihin, jotka ovat tuntemattomia minulle, enkä tiedä ovatko ne oikeita. Tiesin kuitenkin (haastattelun) teeman, ja otin yhteyttä (kansainväliseen hiihtoliitto) FIS:iin ja FIS:n antidopingekspertti Rasmus Damsgaard sanoi, että minun tai kenenkään muun norjalaisen testeissä ei ollut mitään epänormaalia, Dählie vastaa dokumentissa.

Häneltä tivattiin, mitkä veriarvot olivat, jos ne eivät ylittäneet sallittua 175 raja-arvoa.

– Haluan huomauttaa, että minun veriarvoissani ei ole koskaan ollut mitään kysymyksiä. En ole koskaan kulkenut rajamailla. Pyydän teitä ottamaan yhteyttä FIS:iin.

Damsgaard kuitenkin sanoo dokumentissa, että hän ei muista Dählien arvoja 90-luvulta. Dählietä kovemmassa vedossa Thunder Bayssa oli kazakhstanilainen Vladimir Smirnov, joka voitti kolme henkilökohtaista MM-kultamitalia. Hän on myös listalla, ja hänen hemoglobiiniarvokseen on dokumentin mukaan mitattu jopa 198. Hän ei halunnut kaivaa menneitä lainkaan.

– Se vahingoittaa urheilua uskomattoman paljon. Nyt täytyy katsoa eteenpäin, kuten Val di Fiemmeen, Smirnov sanoo ja viittaa juuri käynnissä oleviin MM-kisoihin.

– Haluan keskittyä tulevaisuuteen.

SVT:n dokumentissa yhdeksän mies- ja viiden naishiihtäjän veriarvoissa on epäselvyyttä. Suomalaisista mukana on Jukka Hartonen, joka hiihti vuoden 1997 Lahden maailmancupin 15 kilometrin kisassa viidenneksi. Hartosen veriarvo oli Lahden testissä 178.

Ylen mukaan Hartonen kiistää dokumentissa dopingin käytön.

Lue myös:

    Uusimmat