Mainos

Kouvolan Sanomat: A-hepatiittia sairaalassa – 60 ihmistä vaarassa sairastua

Hoidossa ollut potilas on saattanut tartuttaa A-hepatiittia Kouvolassa, kertoo Kouvolan Sanomat

Tartuttavassa vaiheessa hepatiitti A:ta sairastanut potilas on ollut sairaalassa kesäkuun lopusta lähtien ja käyttänyt muun muassa samoja vessoja kuin muut potilaat. Hän sai A-hepatiittidiagnoosin eilen.

– Hepatiitti A itää pari viikkoa, ennen kuin se havaitaan, joten tautia ei voinut huomata aiemmin, vs. terveysjohtaja Kari Kristeri sanoo lehdelle.

Lehden mukaan tartunnan on saattanut saada 50 potilasta ja alle 10 työntekijää.

Yle tarkentaa, että Kouvolassa on todettu kaikkiaan kolme A-hepatiittitapausta, ja näyttää siltä, että yksi henkilö on tartuttanut kaksi muuta.

Kristeri myöntää Ylelle, että hoitohenkilökunnalla on peiliin katsomisen paikka.

– Jos kaikilla on hyvä päivä ja hoksottimet kunnossa, niin ei kenenkään pitäisi sairaalassa sairastua. Asia luonnollisesti tutkitaan, mutta vielä ei voida osoittaa sormella yksittäisiä henkilöitä tai koko systeemiä, hän sanoo Ylelle.

Kouvolan Sanomien mukaan tartuntojen ehkäisemiseksi on perustettu epidemiatyöryhmä, joka etsii altistuneita ja päättää jatkotoimenpiteistä. Kaikkiin altistuneisiin ollaan yhteydessä ja annetaan rokote- tai vasta-ainesuojaus.

Yleensä A-hepatiitti tulee Suomeen ulkomailta, mutta Ylen mukaan Kouvolan tapauksessa näin ei tiettävästi ole. Tauti voi tarttua myös ulosteesta saastuneiden elintarvikkeiden tai veden välityksellä ja kosketustartuntana vaikkapa vessasta.

A-hepatiitti voi olla oireeton tai aiheuttaa kuolemaan johtavan maksatulehduksen, mikä on kuitenkin THL:n mukaan harvinaista.

Suomessa todetaan A-hepatiittitapauksia vuosittain parikymmentä. A-hepatiitin tarttuminen sairaalaoloissa on erittäin epätodennäköistä, huomauttaa THL. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.