Mainos

Yläilmoissa vaanii todellinen vaara: Jättimäiset jääpuikot voivat tippua ihmisten niskaan karmein seurauksin

0:32

Raju näky kiinnittää huomion Helsingin Ilmalassa. Sillasta roikkuu valtava, paksu jääpuikko, joka niskaan tippuessaan aiheuttaisi vakavaa vahinkoa kenelle hyvänsä. Alapuolella kulkee tie, jota käyttävät niin jalankulkijat, pyöräilijät kuin autoilijatkin.

Jopa vaarallisen isoiksi kasvavat jääpuikot ovat Helsingin rakentamispalveluliikelaitos Staran yksikköjohtaja Ville Alatypön mukaan jokakeväinen riesa.

– Kun talvi väistyy ja kevät tulee, lumi lähtee sulamaan sillalla olevista lumikasoista. Se tulee tippuputkista ulos, mutta jäätyy yöpakkasten aikana jääpuikoiksi, Alatyppö selittää ilmiötä.

Alatypön mukaan Staralla on ollut jonkin verran keikkoja esimerkiksi silloista tai muista rakenteista roikkuviin jääpuikkoihin liittyen. Mahdollisista vaaranpaikoista on vastuussa rakenteen omistava taho, kuten kaupunki tai valtio.

"Tilanteet tulevat hirveän nopeasti"

Yhtäkään siltaa ei Alatypön mukaan tarvitse vältellä, mutta hereillä on hyvä olla.

– Kannattaa katsella, minkälainen jääpuikko siellä on ja voiko sen jollakin lailla kiertää. Kaupungin asiakaspalveluun voi ilmoittaa, jos näyttää siltä, että siellä on murtumaisillaan oleva iso jääpuikko tai on riski, että jääpuikko tippuu jonkun päälle.

Myös Taisto Hakala Helsingin pelastuslaitokselta muistuttaa tarkkaavaisuudesta.

– Meillä jokaisella itsellämme on vastuu siitä, että havainnoidaan. Ei oteta riskejä, Hakala pyytää.

Siltojen jääpuikkojakin isompi ongelma on talojen katoilta putoava lumi ja jää. Vuonna 2012 Helsingin Töölössä nainen menehtyi jäätyään katolta tippuneen massan alle

– Tilanteet tulevat hirveän nopeasti. On selvää, että kun on huoltoyhtiöitä, joilla on valtavia palvelualueita, vaaranpaikkoja ei pystytä välittömästi poistamaan, Hakala toteaa.

Oletko sinä törmännyt isoihin, mahdollisesti vaarallisiin jääpuikkoihin? Lähetä kuva osoitteeseen kuvat@mtv.fi!

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.