Yksittäisen terroristin rahoittamisesta on tulossa rikos – terroristiryhmänkään rahoittamisesta ei jatkossa voisi selvitä sakoilla

Pitääkö terrorilakeja kiristää? 7:28
Video: Pitääkö terrorismia koskevaa lainsäädäntöä kiristää? Keskustelemassa professori Kimmo Nuotio.

Yksittäisenkin terroristin rahoittamisesta on tulossa rikos. Hallituksen esitys on parhaillaan lausuntokierroksella.

Rikoslakiin valmistellaan muutosta, jonka myötä ryhmän lisäksi myös yksittäisen terroristin rahoittaminen olisi rangaistavaa. 

Rikokseen syyllistyvä henkilö tuomittaisiin vähintään neljän kuukauden ja enintään kuuden vuoden vankeusrangaistukseen.

Samassa lakiesityksessä hallitus haluaisi korottaa terroristiryhmän rahoittamisen rangaistusasteikkoa.

Nykyisellään ryhmän rahoittamisesta voi saada sakkoja tai enintään kolme vuotta vankeutta. Jatkossa myös ryhmän rahoittamisessa vähimmäisrangaistus olisi neljä kuukautta ja enimmäisrangaistus kuusi vuotta vankeutta.

Syytteet al-Shabaabiin liittyen hylättiin

Terrorismin rahoittamiseen liittyviä oikeustapauksia on ollut Suomessa hyvin vähän. Vuonna 2014 kolme henkilöä tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen terrorismin rahoittamisesta heidän lähetettyä rahaa al-Shabaab-järjestölle Somaliaan ja Keniaan.

Syytteet kuitenkin hylättiin Helsingin hovioikeudessa, sillä oikeus ei saanut varmuutta siitä, että henkilöt olisivat olleet täysin varmoja tai osin edes tietoisia siitä, käytetäänkö rahoja terrorismirikoksiin.

Lakiesityksen mukaan esimerkiksi YK:n turvallisuusneuvoston terrorismin vastaisen komitean sihteeristö CTED on pitänyt terroristiryhmän rahoittamisen rangaistusasteikkoa Suomessa lievänä.

Lakiesitys on lähetetty oikeusministeriöstä lausuntokierrokselle lukuisille viranomaistahoille sekä esimerkiksi Amnestyn Suomen osastolle ja Suomen Punaiselle Ristille.

Uudistuksesta vastaa poliittisesti oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.).

Lue myös:

    Uusimmat