Yksinhuoltajaäiti Alexandra: Lapsen syntymä sai minut aikuistumaan

Erilaiset äidit -sarjan seitsemännessä jaksossa 20. marraskuuta oman tarinansa äitiydestä jakaa helsinkiläinen Alexandra Pekanpalo. Tapahtumarikasta elämää elänyt hip hop -tanssija ja tanssinopettaja synnyttää ensimmäisen lapsensa, jonka aikoo kasvattaa ilman isää. Oman lisänsä Alexandran tilanteeseen tuo se, että nainen on asunnoton.

Kun Erilaiset äidit -ohjelman seitsemännessä jaksossa esiintyneen Alexandra Pekanpalon, 25, tytär Kimora Sophia Elena syntyi maailmaan, naisen elämä meni täysremonttiin.

– Kaikki meni uusiksi sillä sekunnilla, kun lapsi tuli maailmaan. Vaikka en ole varmasti luonteeltani muuttunut, olen vastuuntuntoisempi ja hoidan asiani aivan eri tavalla kuin aiemmin, nuori äiti kertoo.

– Olen pärjännyt todella hyvin yksin, mutta jos on tullut sellaisia tilanteita, että tarvitsen hoitajaa, olen ollut vanhempiini yhteydessä. He auttavat todella paljon, mutta minun ei tarvitse olla jatkuvasti soittelemassa neuvoja äidiltäni.

Alexandra ei ole missään tekemisissä edelleenkään Kimoran isän kanssa.

– Joulukuussa menen lastenvalvojan puheille. Silloin pitää antaa päätös, että lähdetäänkö isää selvittämään, vai ei. Päätöksenteko on ollut minulle todella hankalaa ja se on ollut yksi elämäni vaikeimmista päätöksistä. Olen kuitenkin kallistumassa siihen, että sitä ei vielä selvitetä. Jos isä ottaa itse yhteyttä, niin siinä tapauksessa voin keskustella asiasta ja siitä, miten asiaa (isän osaa tyttärensä elämässä) vietäisiin eteenpäin. Jos näin ei tapahdu, uskon, että minun on helpompi vain keskittyä lapsen kasvattamiseen yksin. Ei tarvitse riidellä ja kinastella turhaan ja ottaa ylimääräistä stressiä, kun on vaikeata jo asunnonkin kanssa.

Pois rauhattomalta asuinalueelta

Asunnottomuudesta pitkään kärsinyt Pekanpalo löysi jakson lopussa kodin Järvenpäästä, jonne on asettunut Kimoran kanssa. Kaikki ei kuitenkaan ole sujunut ongelmitta.

– Tarina ei ole loppunut onnellisesti niin, että asunto löytyi ja kaikki on hienosti. Tämä on rauhaton asuinympäristö, jossa tapahtuu vaikka mitä: musiikkia kuunnellaan yötä päivää ja porukka riehuu. Olen nukkunut viimeisen kahden kuukauden aikana todella huonosti sen takia. En mielellään kulje edes rappukäytävässä kuuden jälkeen lapseni kanssa, koska en yksinkertaisesti uskalla. Se kertoo jo paljon siitä, millaista porukkaa tässä talossa asuu. Häiriköt eivät tunnu saavan valituksista huolimatta kirjallisia varoituksia tai häätöjä.

– Olen ollut jopa lastensuojeluun yhteydessä, jotta he auttaisivat minua löytämään rauhallisemman asunnon. Jos asuisin yksin, ei ongelmia olisi, mutta minulla on vastuullani pieni lapsi. Mitä jos joku päättää hyökätä kimppuuni vaikka rapussa! Helsingissä asuntotilanne ei ole kovin hyvä, muttei myöskään täällä Järvenpäässä, äiti kertoo ja paljastaa etsivänsä jälleen uutta asuntoa, joka sijaitsisi rauhallisemmalla asuinalueella.

Jos unohdetaan asunto-ongelmat, kaikki muu on sujunut naisen mukaan todella hyvin.

– Välillä Kimoralle iskee kiukkukohtauksia, kun mikään ei ole hyvin ja ruoka ei kelpaa, mutta muuten olen pärjännyt todella hyvin ilman ongelmia. Kimora on tosi helppo tapaus, jolla on harvemmin mitään erikoista. Hän on mielellään minun sylissäni koko ajan. Jos lasken hänet jonnekin, hän saattaa osoittaa mieltänsä ja itkeä: "Äiti, mä haluan olla sun sylissä, etsä tajua!"

Yksinhuoltajallakin voi olla aikaa

Nainen toivoo jaksonsa avulla esittelevänsä katsojille palan ongelmatonta yksinhuoltajan arkea.

– Halusin kumota sen stereotypian, että kun saa lapsen yksin, elämä on hirveää, eikä ole aikaa millekään muulle kuin lapselle. Itse elin nimittäin siinä mielikuvassa hyvin pitkään. Minulla on jopa päivisin tylsää! Minulla on paljon aikaa esimerkiksi kuntoilla ja käydä treenaamassa, kuin myös tehdä ompeluhommia ja siivota paljon. Olen myöskin viime aikoina kirjoittanut blogia josta onkin tullut oiva tapa tyhjentää päätä ja purkaa patoutumia ja stressiä.

Alexandra käykin edelleen aktiivisesti treenamassa tanssia – ja on käynyt jo muutaman kuukauden ajan.

– Vauva tulee mukaan, on lattialla peiton päällä ja hengailee ja katselee maailmaa. Jos se hermostuu, sitten ruokitaan ja leikitään tovi, hän kiteyttää.

Erilaiset äidit AVAlla tiistaisin klo 21.30.

Liity ohjelman faniksi Facebookissa!


AVA

Kuvat: Lauri Tamminen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja