Yksinäinen "dinosauruslintu" Abou kaipaa kumppania, mutta maailman eläintarhoissa elää vain 10 lajitoveria – "Me välitämme siitä valtavasti"

Uhanalaiseksi luonnossa luokitellun harvinaisen lintulajin kantaa yritetään elvyttää.

Abou on 14-vuotias harvinaisen kenkänokkalajin yksiä harvoja vankeudessa eläviä edustajia. Naaraslintu saapui äskettäin Exmoorin eläintarhaan Englantiin. Se on Yhdistyneen Kuningaskunnan ainoa tiedetty kenkänokka.

Lintuja ei muutenkaan juuri tavata missään eläintarhoissa maailmalla. Erikoisen näköisiä kenkänokkia elää eläintarhoissa ympäri maailman vain 11.

Nimensä erikoisen näköinen kenkänokka on saanut näyttävästä nokastaan, joka muistuttaa muodoltaan aavistuksen verran puukenkää. Laji elää Keski-Afrikan suoalueilla, joissa se pyydystää ravinnokseen pääasiassa keuhkokaloja, kertoo Britannica.

Kenkänokat ovat erakkoluonteisia, eivätkä elä parvissa. Kenkänokkapariskunta saa useimmiten vain kaksi poikasta yhden lisääntymiskauden aikana. Hidas lisääntyminen, arka luonne ja kapenevat elinolot ovat ajaneet lajin uhanalaiseksi.

Lemmenkipeä Abou

Exmoorin eläintarhan intendentti Derek Gibson kertoo tiiminsä olevan ilahtunut saadessaan eläintarhan lajistoon uuden lisäyksen.

– Abousta on oltu valtavan kiinnostuneita ja aivan oikeutetusti. Se on upea olento katsella, Gibson toteaa.

Abou on esittänyt hoitajilleen monenlaisia lajille tyypillisiä soidintansseihin liittyviä eleitä, kuten kumartelua ja siipien levittelyä. Hoitajat uskovatkin sen olevan lemmenkipeä ja kaipaavan kumppania.

Tällä hetkellä paria vailla olevan Aboun ei kuitenkaan auta muu kuin odottaa eläintarhassa Englannissa, kun kansainvälinen lisääntymisohjelma löytää sille sopivan uroksen, jonka kanssa se voisi tuottaa lajin kipeästi kaipaamia jälkeläisiä.

– Luonnossa elää villinä vain 3000–5000 kenkänokkaa, mikä ei todellakaan ole mikään suuri lukumäärä, Gibson kertoo.

Gibson kertoo, että lajin lisääntymisohjelmassa on mukana enemmän uroksia, kuin naaraita.

– Jos voimme pitää linnun ja se sopeutuu tänne, niin tuomme ohjelmasta vapautuvan sille sopivan uroksen tänne Exmoorin eläintarhaan myös, Gibson suunnittelee.

Energiatehokas ja arka lintulaji

Abou on noin 1,2 metriä pitkä ja painaa reilut 5 kiloa. Sen siipiväli on 2,4 metriä.

– Ne ovat todella energiatehokkaita lintuja. Niiden kaikki liikkeet ovat hitaita, harkittuja ja rauhallisia, Gibson paljastaa.

Gibson kertoo odottaneensa 40 vuotta, että näkisi elävän kenkänokan omin silmin.

– En ole koskaan ollut siinä mahtavassa asemassa, että olisin nähnyt näitä upeita lintuja luonnossa, hän toteaa.

Gibson toivoo, että yksinäisen puolisoa odottavan Aboun saama huomio mediassa nostaisi yleisön kiinnostusta uhanalaisia eläinlajeja kohtaan ympäri maailman. Luonnossa elävät lajin edustajat joutuvat jakamaan ahtaalle käyvistä elinpiireistä ihmisten kanssa.

– Monet maatalouden käytännöt, kuten kemikaalien valuttaminen jokiin, intensiivinen maanviljely ja ilmastonmuutos on ajanut luonnonvaraiset kenkänokat ahtaalle, Gibson kertoo.

Lajia on mediassa kutsuttu dinosauruslinnuksi sen näyttävän ulkonäön takia.

– Ne ovat samalla sekä inhimillisen että esihistoriallisen näköisiä lintuja, minkä takia niitä valitettavasti myös metsästetään, Gibson kertoo.

Metsästyksen takia hänen mukaansa on erityisen tärkeää tarjota Aboulle koti ja kaikki mahdollinen apu kumppanin etsimisessä.

Kenkänokat elävät keskimäärin 35-vuotiaiksi.

– Abou on siis vielä käytännössä teini-ikäinen. Me välitämme siitä valtavasti, Gibson kertoo.

Lähteet: Kameraone, BritannicaNew York Post ja Newsweek

Lue myös:

    Uusimmat