Yksilapsisuudesta tuli tavallista – katoavatko ennakkoluulot vihdoin?

Yksilapsiset perheet ovat nykyään tilastojen mukaan hyvinkin tavallisia. 23 prosenttia perheistä on yksilapsisia Yhdysvalloissa. Silti yksilapsisuus herättää edelleen keskustelua ja jopa kritiikkiä, kirjoittaa qz.com. 

Maailma ylikansoittuu hurjaa vauhtia, mutta kehittyneissä länsimaissa lapsiluvut näyttävät pienenevän itsestään. 1920-luvulla 64 prosenttia amerikkalaisista haaveili vähintään kolmesta lapsesta. Nykyään keskiarvo lapsilukutoiveeksi sijoittuu 2,5:n paikkeille, mikä tarkoittaa, että yhä isompi osa ihmisistä haluaa vain yhden lapsen.

Suurissa kaupungeissa lapsiluku on yleensä maaseutua pienempi. Esimerkiksi New Yorkissa jopa 30 prosentilla perheistä on vain yksi lapsi.

Monessa perheessä taloudellinen tilanne vaikuttaa päätökseen jättää lapsiluku yhteen. Toisilla taas ikä tulee vastaan. Hyvin pienellä osalla syynä lapsilukuun ovat ympäristöasiat ja maailman ylikansoittuminen.

Tutkimusten mukaan ainoilla lapsilla on keskimäärin korkeampi älykkyysosamäärä kuin lapsilla, joilla on sisaruksia. He myös usein kouluttautuvat korkeammalle. 

Ainoista lapsista elää silti edelleen stereotypioita, joiden mukaan ainokaiset ovat hemmoteltuja. Stereotypia sai alkunsa reilut sata vuotta sitten, kun psykologi G. Stanley Hall totesi, että ainoana lapsena oleminen on sairaus itsessään. Vaikka teorioita on sittemmin kritisoitu ja kumottu, yleisessä mielipiteessä väitteet elävät edelleen – joskin vähenemässä määrin, sillä yksilapsisuudesta on tulossa hyvää vauhtia normi. 

Lähde: Qz.com

Mihin äitä tarvitaan? Lapset vastaavat:

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja