Mainos

Yhtiöt: Mopoautojen vakuutushintoja ei voi nostaa pilviin

Vakuutusyhtiöt ovat nostaneet mopoautojen vakuutusten hintojen niiden riskialttiuden vuoksi. Ainakaan vielä maahantuojat tai asiakkaat eivät ole asiasta valittaneet. Mopoautojen määrä kasvaa Suomen teillä jatkuvasti.

Yhtiöt ovat nostaneet mopoautovakuutusten hintoja noin 15 prosenttia. Helsingin Sanomat kertoi vähän aikaa sitten tapauksesta, jossa mopoauton kolaroinut nuorukainen sai seuraavan menopelinsä laskuun loppusummaksi yli 5000 euroa. Ero edelliseen vakuutukseen oli kymmenkertainen.

Lähitapiolan tuotepäällikkö Leena Koskela ei ole suoraan kuullut valituksia korkeista vakuutushinnoista. Hän haluaisi nähdä vakuutusyhtiöiden, maahantuojien ja valmistajien yhteistyötä mopoautojen turvallisuuden kehittämiseksi. Samalla korvauskustannusten pienentämiseksi.

– Vakuuttamisessa on toisaalta myös kyse vastuun jakamisesta. Välttämättä ei koskaan saada sellaista maksutulos, mitä korvauskustannukset sitten ovat, Koskela sanoo.

OP-Pohjolan vakuutuspäällikkö Jukka Nykänenkin sanoo, ettei OP-Pohjolaan ole kantautunut esimerkiksi maahantuojien valituksia vakuutusten kalleudesta, mutta hän sanoo tietävänsä, että yhtiöille on valitettu asiasta.

Esimerkiksi vakuutusyhtiö If on erottanut mopoautojen vakuutukset omaksi ryhmäkseen. Aikaisemmin niiden vakuutukset ovat noudattaneet mopojen linjaa.

Mopoauto on yli kymppitonnin hankintahinnallaan kallis ajoneuvo. Vakuutusten hinnat eivät voi nousta suhteettoman suuriksi ajopelin hintaan nähden.

– Täytyisi löytää tie, jossa vakuuttaminen olisi mahdollisimman vähän tappiollista. Ylikalliilla vakuutuksilla voisi olla hyvinkin arvaamattomia seurauksia, Nykänen sanoo.

Halvimmillaan liikennevakuutuksesta ja kaskosta koostuvan mopoautovakuutuksen saa noin 600-700 eurolla. Kalleimmillaan, yhtiöstä ja vakuutuksen sisällöstä riippuen, siitä joutuu pulittamaan useita tuhansia euroja vuodessa.

Liikennevakuutuskeskus kertoi joitain viikkoja sitten aloittavansa  perusteellisen tutkimuksen mopoautoille tapahtuvista liikenneonnettomuuksista. Mukaan otetaan kaikki henkilövahinkoon johtaneet onnettomuudet, joissa mopoauto on ollut osallisena.

Viime vuoden lopussa mopoautoja oli noin 8 000 kpl. Määrä on lisääntynyt tuhannen kappaleen vuosivauhtia. Eniten mopoautoja hurisee Pirkanmaalla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.