Yhdysvaltalaislähde: Iranin räjähdykset vaikuttavat "Isis-tyyliseltä" iskulta

Iranissa noin sata ihmistä eilen surmanneet räjähdykset vaikuttavat Isis-tyyliseltä terrori-iskulta, sanoo yhdysvaltalainen presidentin hallinnon virkamies medialle. 

Hänen mukaansa Yhdysvalloissa arvioidaan, että räjähdykset muistuttavat iskuja, jollaisia jihadistijärjestö Isis on tehnyt aiemmin.

Kysymykseen iskun mahdollisesta tekijästä vastasi eilen paikallista aikaa myös Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja John Kirby.

– Meillä ei ole vielä kovinkaan paljon yksityiskohtaisia tietoja tästä pommituksesta.

– Meillä ei ole tietoja siitä, miten se tapahtui tai kuka voisi olla siitä vastuussa, Kirby sanoi Valkoisen talon pressitilaisuudessa.

Iranissa puolestaan presidentin neuvonantajiin lukeutuva Mohammad Jamshidi syytti iskusta Yhdysvaltoja ja Israelia. Hän kirjoitti viestipalvelu X:ssä, että vastuu iskuista on näiden maiden hallinnoilla terrorismin ollessa vain väline.

Yhdysvallat on kiistänyt, että se tai Israel olisi iskun takana.

– Olemme keskittyneet taisteluihin (äärijärjestö) Hamasin kanssa, vastasi puolestaan Israelin asevoimien tiedottaja Daniel Hagari räjähdyksistä kysyttäessä.

Mikään taho ei ole toistaiseksi ilmoittautunut tekijäksi.

Iranin terveysministeri: Kuolleita 95

Räjähdykset tapahtuivat eilen Iranin eteläosassa Kermanin kaupungissa lähellä vallankumouskaartin Quds-joukkojen komentajan Qassem Suleimanin hautaa ja sen luona sijaitsevaa moskeijaa.

Iranin valtiollinen uutistoimisto Irna ilmoitti aluksi 103 ihmisen kuolleen räjähdyksissä. Iranin valtiollisen television mukaan räjähdyksissä haavoittui yli 200 ihmistä. Jotkut haavoittuneista ovat kriittisessä tilassa.

Iranin terveysministeri Bahram Eynollahi korjasi myöhemmin median raportoimaa lukua sanoen, että räjähdyksissä kuolleiden täsmällinen määrä oli 95. Ministerin mukaan aiempi luku johtui siitä, että jotkin nimet oli rekisteröity virheellisesti kahdesti.

Yhdysvallat tappoi Qassem Suleimanin ilmaiskulla Bagdadin lentokentällä Irakissa vuonna 2020. Keskiviikkona vietettiin hänen kuolemansa vuosipäivää, ja siksi alueella oli runsaasti ihmisiä.

Lähde: Blinken matkustaa Lähi-itään

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken matkustaa tänään Lähi-itään, kertoo nimettömänä pysytellyt yhdysvaltalainen virkamies. Lähteen mukaan Blinken vierailee matkan aikana myös Israelissa, mutta tarkempia tietoja muista matkakohteista ei annettu.

Blinken on vieraillut alueella useaan otteeseen lokakuun alun jälkeen. Äärijärjestö Hamas teki lokakuun 7. päivä Israeliin yllätyshyökkäyksen, jossa kuoli Israelin mukaan noin 1 140 ihmistä.

Israel aloitti Hamasin hyökkäyksen jälkeen ilmaiskut ja maahyökkäyksen Gazan kaistalle, jossa on Hamasin hallitseman Gazan terveysministeriön mukaan kuollut yli 22 300 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat