Yhdysvaltalaisäiti jätti lääkkeen antamatta ja pyysi rokotevastaisesta FB-ryhmästä apua sairaalle lapselleen – 4-vuotias menehtyi influenssaan muutama päivä myöhemmin: "Sydän pysähtyi"

Yhdysvaltalaisäiti pyysi rokotevastaisesta FB-ryhmästä apua sairaalle lapselleen ja jätti lääkkeen antamatta – 4-vuotias menehtyi muutama päivä myöhemmin 1:31
Yhdysvaltalaisäiti pyysi rokotevastaisesta FB-ryhmästä apua sairaalle lapselleen, 4-vuotias menehtyi muutama päivä myöhemmin – näin perhe vastaa

Tammikuussa Coloradon osavaltiossa, Yhdysvalloissa, nelivuotias poika menetti henkensä influenssan vuoksi. Perhe on joutunut valtavan kritiikin kohteeksi äidin kerrottua sosiaalisessa mediassa, etteivät he hoitaneet pojan sairautta lääkärin ohjeiden mukaisesti, vaan hankkivat neuvoja rokotevastaisesta keskusteluryhmästä.

Nelivuotiaalle pojalle nousi korkea kuume tammikuun alussa, ja hän oli äidin mukaan saanut jonkinlaisen kohtauksen. Pojan kolmesta sisaruksesta jo kahdella oli todettu kausi-influenssa, joten lääkäri oli määrännyt kaikille perheenjäsenille Tamiflu-influenssalääkettä, joka myös ehkäisee tautia.

Perheen äiti kuitenkin kirjoitti Facebookissa rokotevastaiseen keskusteluryhmään, ettei hakenut lääkettä. 

– Lääkäri määräsi Tamifluta, en hakenut sitä, äiti kirjoitti.

Pyysi apua Facebook-ryhmästä

NBC Newsin mukaan julkaisussa äiti kertoi hoitaneensa lapsiaan ”luonnollisilla hoidoilla”, kuten piparminttuöljyllä, C-vitamiinilla ja laventelilla. CNN:n mukaan hoitoihin käytettiin myös kurkkuja ja perunaa.

Ne eivät kuitenkaan toimineet, joten äiti pyysi lisäneuvoja ryhmän jäseniltä. Äiti kirjoitti olevansa peloissaan, että kohtauksia tulee lisää.

Ryhmän jäsenet suosittelivat äidille muun muassa rintamaitoa, timjamia ja seljanmarjaa. Edellä mainituista aineista yhdelläkään ei ole lääketieteellisesti todistettuja vaikutuksia influenssan hoitoon tai sen ehkäisyyn. Kukaan kommentoijista ei kehottanut äitiä lapsiaan ottamaan yhteyttä lääkäriin tai lääkitsemään poikaa lääkärin ohjeen mukaan.

Muutama päivä myöhemmin 4-vuotias Najee meni tajuttomaksi.

– Sydän pysähtyi, hän ei enää hengittänyt. He saivat hänen sydämensä käynnistettyä sairaalassa, äiti kertoo.

Poika oli valitettavasti jo aivokuollut. Hänet julistettiin kuolleeksi sairaalassa, ja kuolinsyyksi vahvistettiin influenssan aiheuttamat komplikaatiot.

Sureva perhe järkyttynyt kritiikistä

Sureva perhe on järkyttynyt saamastaan kritiikistä Facebook-julkaisun levittyä julkisuuteen. Vanhemmat ovat kiistäneet tarkoittaneensa pahaa, ja kertovat nelivuotiaan lopullisen influenssadiagnoosin tulleen heille yllätyksenä.

– Negatiiviset kommentit voitte pitää itsellänne. Koska loppujen lopuksi tärkeää on se, että jokainen näistä vanhemmista menee illalla kotiin ja pussaa lapsiaan, menehtyneen pojan isä kertoi paikalliselle KWGN-kanavalle viitaten nettikommentoijiin.

Ei ole täysin varmaa, oliko poikaa rokotettu tautia vastaan tänä talvena. Perhe ei ole kommentoinut asiaa median pyynnöistä huolimatta, eikä viranomaistiedoista löydy merkintää rokotuksesta.

Vanhemmat olivat ennen nelivuotiaan kuolemaa vieneet perheen 10-kuukautisen vauvan sairaalaan, koska hän oli niin huonossa kunnossa influenssasta. Vauva on nyt toipumaan päin.

Rokotevastainen propaganda entistä suurempi ongelma

Amerikan perhelääkäriyhdistyksen mukaan rokotevastainen valeinformaatio vaikuttaa yhä useamman vanhemman mielipiteisiin terveydenhuollosta. 

Facebookin rokotevastaisissa "terveysryhmissä" leviää usein harhaanjohtavaa ja suorastaan valheellista tietoa lääkkeistä ja rokotteista. Euroopassa ja Yhdysvalloissa esimerkiksi tuhkarokkotartunnat ovat lähteneet kasvuun rokotevastaisen kampanjoinnin seurauksena.

Kausi-influenssa on virustauti, joka tunnetaan kansankielessä flunssana. Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan noin puoli miljoonaa ihmistä kuolee kausi-influenssaan vuosittain. Tänä talvena Yhdysvalloissa on kuollut 68 lasta.

Tehokkain keino ehkäistä tartuntaa on rokote, jota suositellaan erityisesti vanhuksille, raskaana oleville naisille ja alle 5-vuotiaille lapsille. 

Lue lisää: 

Lue myös:

    Uusimmat