Tuhkarokkoepidemiasta kärsivä Samoa pidätti rokotevastaisen somekampanjoitsijan – väitti sairastuneiden lasten parantuvan C-vitamiinilla ja papaijan lehdillä

1:35
Video: Tuhkarokko uhkaa levitä maailmalla vuosikymmenien jälkeen

Vaikean tuhkarokkoepidemian kanssa painiskelevan Samoan saaren viranomaiset ovat pidättäneet henkilön, joka kampanjoi rokotteita vastaan, kertoo BBC.

Mies pidätettiin torstaina ja hän on saanut syytteet valtion käskyä vastaan yllyttämisestä. Hän oli kampanjoinut rokotteita vastaan Facebookissa, ja oli suositellut ihmisille käyttämään sairauden hoitoon papaija-kasvin lehtiä. Niillä ei ole todistetusti vaikutuksia kyseiseen kuolettavaan tautiin.

Alle 200 000 asukkaan saarella on kuollut tuhkarokkoon vähintään 63 henkilöä, joista suurin osa on pieniä lapsia. Epidemian uskotaan levinneen pitkälti rokotevastaisen tiedon levittämisen vuoksi.

Samoa on julistanut hätätilan ja tehnyt tuhkarokkorokotteista pakollisia. Pidätetty mies oli sanonut rokoteohjelman olevan "rikos kansalaisia kohtaan" ja väitti virheellisesti, että sairastuneet lapset voitaisiin parantaa C-vitamiinilla.

Kahden lapsen kuolema käynnisti huhut

Tuhkarokko on erittäin helposti tarttuva tauti, joka aiheuttaa yskää, ihottumaa ja kuumetta. Se voi johtaa kuolemaan, varsinkin puolustuskyvyltään heikentyneillä ihmisillä.

Vaikka tautia vastaan on helppo suojautua, taudin leviämistä edistää väärän tiedon leviäminen rokotteista, usein sosiaalisen median kautta.

Samoalla väärän tiedon leviämistä on lisännyt viimevuotinen tapaus, jossa kahdelle lapselle oli annettu rokotuksia muun muassa tuhkarokkoa vastaan. Hoitaja oli kuitenkin sekoittanut rokotteen sekaan lihasrelaksantteja veden sijaan.

Kuolemat eivät siis johtuneet varsinaisesta rokotteesta, mutta paikallisten pelot rokotteita kohtaan ovat kasvaneet. Samoa on yrittänyt saada nostettua rokotesuojaansa turvalliselle tasolle yli 90 prosenttiin, mutta rokotevastaiset kampanjat ovat hidastaneet tätä.

Tuhkarokko leviää hälyttävää vauhtia

BBC:n mukaan Samoalla ei ole juurikaan muita keinoja pysäyttää tautia kuin rokote. Aikaisemmin tällä viikolla Samoa sulki koulunsa, kielsi alle 17-vuotiaita kokoontumasta julkisilla paikoilla, ja pyysi rokottamattomia perheitä laittamaan punaisen lipun kotinsa ikkunaan. 

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan tuhkarokko on levinnyt ympäri maailmaa hälyttävää vauhtia. Tällä hetkellä tiedetään yli 400 000 vahvistettua tartuntaa kansainvälisesti.

Vuonna 2018 yli 140 000 ihmistä kuoli tuhkarokkoon.

WHO:n mukaan ainoa vastustuskeino on rokote, ja järjestö onkin vedonnut valtioihin, jotta ne varmistaisivat rokotesuojansa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja