Yhdysvalloissa muhii muovikassisota

Amerikkalaisella ruokakaupan kassalla kuullaan aina yksi vakiokysymys: muovia vai paperia?

Muovikassien yletön käyttö on kuitenkin alkanut närästää erityisesti luonnonsuojelijoita. Pääkaupunki Washingtonissa muovikassit laitettiin verolle vuonna 2010 ja kaupungin viranomaisten mukaan niiden käyttö on pudonnut alueella selvästi.

Washingtonin naapurin Marylandin yhdessä piirikunnassa on myös ryhdytty verottamaan muovikasseja, ja nyt koko osavaltio kaavaillee muovikassiveroa.

Vastaavia suunnitelmia on jo myös New Yorkissa, New Jerseyssä, Vermontissa ja Washingtonin osavaltiossa. Vero olisi Marylandissa viisi centiä per pussi. Monet kaupat myöntävät omia kauppakassejaan käyttäville 10 centin alennuksen ostoista.

Muovipussien jakaminen kaupoissa on kielletty tyystin Havaijilla ja joillain paikkakunnilla Kaliforniassa, esimerkiksi San Franciscossa. Kielto on laajenemassa eri puolille osavaltiota huhtikuussa ja monissa muissakin osavaltiossa on vireillä paikallisia kassikieltoja.

Muovipussit ympäristöystävällisiä

Varsinaista muovikassimaksua ei ole otettu käyttöön, eikä se ole mikään ihme. Amerikkalaisen ruokakaupan peruspussi on henkäyksenohut, pieni ja se kestää van parin maitotölkin painon.

Parinkin päivän ruokaostosten tekijä raahaa kotiin helposti parisenkymmentä nyssäkkää, joista jokaisessa on muutama tuote. Repaleiset pussit tungetaan sitten roskiin tai parhaassa tapauksessa kierrätykseen.

Muovikassivero herättää kuitenkin melkoista vastustusta. Sitä pidetään vapaan yrittäjyyden vastaisuutena, joka haittaa liikeyritysten toimintaa.

– Muovikassit ovat ystävällisempiä ympäristölle kuin paperipussit ja uudelleenkäytettävät kassit, paperipussien valmistukseen kuluu paljon enemmän energiaa ja vettä, kuin muovikassien, purnasi texasilainen muovinvalmistaja Bill Ebeck Washington Postissa.

Ostajien mukanaan tuomien kassien väitetään lisäksi houkuttelevan myymälävarauksiin. Vastustajien mukaan kassivero johtaa myös siihen että muovikasseja käytetään useaan kertaan, ja edellisen ostosreissun jäljiltä niihin tarttuneet bakteerit leviävät uusiin ostoksiin.

Veron puoltajat painottavat sitä, että roskaaminen vähentyy huomattavasti eivätkä eläimistölle vaaralliset muovikassit leviä luontoon.

Lue myös:

    Uusimmat