Yhdysvalloissa kongressille tehty ilmoitus Suomen hävittäjäkaupoista – Puolustusministeriö kiirehti ilmoittamaan, mitä ilmoitus tarkoittaa ja mitä ei tarkoita

4:39
Tällainen on Ilmavoimien testaama F-35 -hävittäjä

Suomen puolustusministeriö tiedottaa Yhdysvaltain kongressille tehdystä ilmoituksesta, joka liittyy monitoimihävittäjien mahdolliseen myyntiin Suomelle.

Yhdysvaltain puolustusministeriön alainen Defense Security Cooperation Agency (DSCA) on tehnyt kongressille lakisääteisen ilmoituksen mahdollisesta monitoimihävittäjien sekä niiden aseiden ja varusteiden myynnistä Suomelle. Ilmoitus liittyy HX-hankkeen kilpailutukseen.

Suomen pyyntö Yhdysvaltojen hallinnolle lähetettiin huhtikuussa 2020. Pyynnön perusteella DSCA hakee kongressin hyväksyntää myydä Suomelle myöhemmin annettavan lopullisen tarjouksen sisältämiä tuotteita ja palveluita. Ilmoitusmenettely hyväksyttää molempien yhdysvaltalaisten hävittäjien ja niihin liittyvien järjestelmien ja palvelujen mahdollisen myymisen Suomeen.

"Hankintapäätöksen tekee valtioneuvosto"

Suomen puolustusministeriöstä kerrotaan, että tieto ilmoitusmenettelystä ei ole Suomen hankintapäätös, vaan HX-hankkeen hankintapäätöksen tekee valtioneuvosto vuonna 2021.

– Ilmoituksen sisältämät monitoimihävittäjien ja aseiden tyypit ja määrät eivät myöskään indikoi Suomen hankintakokonaisuuden lopullista sisältöä, vaan DSCA:n julkaisema luettelo listaa ne tuotteet ja määrät, joita Yhdysvaltojen hallinto on varautunut myymään tässä vaiheessa hankintaprosessia, puolustusministeriöstä täsmennetään.

FMS-menettelyn (Foreign Military Sales) mukaan puolustustarvikkeissa myyjänä on Yhdysvaltojen liittohallitus, eli yhdysvaltalainen teollisuus myy tuotteen ensin Yhdysvaltojen puolustushallinnolle, joka puolestaan myy sen eteenpäin ostajavaltiolle ottaen välistä korvauksen, joka kattaa menettelyn kustannukset. Kongressin hyväksyntä myynnille on osa FMS-myyntiprosessia.

Asiasta tehty ilmoitus ei kuitenkaan puolustusministeriön mukaan tarkoita, että ostajamaassa olisi tehty päätös ostaa yhdysvaltalaisia tuotteita.

Puolustusministeriön mukaan myös muissa HX-tarjoajamaissa hallinnot ovat käsitelleet tai käsittelevät monitoimihävittäjien myyntiä Suomeen sen mukaisesti, mitä kyseisen maan lainsäädäntö ja järjestelmä edellyttävät.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja