Mainos

Yhdysvallat pudotti kaikkien aikojen suurimman taistelussa käytetyn pommin – kohteena Isis

0:48

Yhdysvaltojen puolustusministeriön mukaan Afganistaniin on pudotettu kymmenen tonnin painoinen GBU-43-pommi.

Pommi pudotettiin Nangarharin maakuntaan. Alue sijaitsee lähellä Pakistanin rajaa. USA:n Afganistanin joukkojen komentajan, kenraali John Nicholsonin mukaan kohteena olivat Isisin käyttämät luolat. Luolissa piileskeleviä Isis-taistelijoita kutsutaan Nicholsonin mukaan nimellä Isis-K.

Jättimäistä GBU-pommia käytettiin nyt ensimmäistä kertaa taistelutilanteessa, kertovat Yhdysvaltojen puolustusministeriön edustajat uutistoimisto Reutersin mukaan.

Pommi pudotettiin seitsemän aikaan illalla paikallista aikaa.

GBU-43 on saanut lempinimen Mother of All Bombs eli kaikkien pommien äiti (MOAB). Jättiläinen on oikealta nimeltään, mutta samalla lyhenteellä Massive Ordnance Air Blast Bomb.

Jättipommi on GPS-ohjautuva pommi, jota käytetään bunkkereiden, avomaalien ja rakennusten tuhoamiseen. Se pudotetaan kokonsa vuoksi laskuvarjolla kuljetuskoneen perästä.

Arkistovideo: Tältä näyttää GBU-43-pommin räjähdys
Sitä on verrattu jopa Hiroshimaan toisen maailmansodan lopussa pudotettuun atomipommiin, kutsumanimeltään Little Boy. MOABin räjähdysteho on kuitenkin huimasti Little Boyta vähäisempi.Pommia testattiin Reutersin mukaan ensimmäistä kertaa vuonna 2003. Juuri ennen Irakin sotaa.

Juttua muokattu 14.4. klo 16.11: Pommia kuvailtiin jutussa aiemmin aerosolipommiksi, josta ei ole täyttä varmuutta. Wikipediaan perustuvat tiedot jutusta on poistettu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.