Yango-kuski tuomittiin seksuaalisesta ahdistelusta – lääppi 17-vuotiasta koko matkan ajan

Miten toimia, jos kuljettaja ahdistelee taksissa? Toimintaohjeet hätätilanteisiin 2:25
Miten toimia, jos kuljettaja ahdistelee taksissa? Videolla ohjeet hätätilanteisiin.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1973 syntyneen taksikuskin seksuaalisesta ahdistelusta sakkoihin. Mies oli lääppinyt alaikäistä tyttöä koko taksimatkan ajan.

Rikos tapahtui noin vuosi sitten Espoossa. Mies oli ottanut kuljettamansa Yango-taksin kyytiin 17-vuotiaan tytön ja pyytänyt tätä istumaan etupenkille.

Käräjätuomion mukaan mies oli taksimatkan aikana alkanut puhua tytölle sopimattomia. Hän oli muun muassa tiedustellut, miltä tytön alapää tuntui. Pian mies asetti kätensä tytön reidelle ja kehui tätä kauniiksi.

Mies silitteli reittä ja liikutti kättään lähelle tytön alapäätä. Tyttö pyysi miestä lopettamaan, mutta tämä ei kuunnellut.

Tytön mukaan mies oli ehdottanut, että tytön täytyisi ottaa hänet luokseen yökylään ja että tyttö voisi olla häneen yhteydessä, jos "haluaisi jotain".

Tyttö oli uudelleen käskenyt miestä lopettamaan, minkä jälkeen mies oli lopettanut kätensä liikuttelun tytön reidellä, mutta jättänyt silti käden paikoilleen.

Loppumatkasta tyttö oli vielä soittanut tuttavalleen videopuhelun. Tuttava kertoi odottavansa tyttöä osoitteessa, jonne hän oli matkalla. Vasta tuolloin mies irrotti otteensa tytöstä.

Tuomion perusteella mies ahdisteli tyttöä koko taksimatkan, eli noin 15 minuutin ajan. Tyttö kertoi oikeudessa, että matkan aikana kuski ajoi hurjasti ja meinasi myös kolaroida toisen auton kanssa.

Mies kiisti kaiken ja väitti tytön juonitelleen

Mies kiisti syytteen oikeudessa kokonaan. Hän kertoi oikeudelle oman versionsa tapahtumista, joka poikkesi tytön kertomuksesta täysin.

Miehen mukaan tyttö oli halunnut tulla itse taksin etupenkille istumaan, ja matkan aluksi kaksikolla oli ollut kiista siitä, saisiko tyttö ottaa avatun juomansa mukaan autoon.

Riitaa oli tullut myös ajon aikana, kun tyttö oli halunnut yhdistää puhelimensa auton Bluetooth-soittimeen. Miehen mukaan tyttö oli suuttunut, kun hän oli työntänyt tytön käden pois soittimen nappuloilta.

Mies kiisti koskeneensa tyttöön muuten, kuin työntääkseen hänen kätensä pois.

Mies arveli, että tyttö syytti häntä ahdistelusta näiden erimielisyyksien takia.

Tytön ja miehen lisäksi oikeudessa kuultiin todistajana tytön ystävää, jolle tyttö oli soittanut autosta.

Hänen mukaansa tyttö oli ollut autosta päästyään paniikissa ja alkanut itkeä. Tyttö oli myös kertonut hänelle, mitä autossa tapahtui.

Muina todisteina oikeudessa nähtiin muun muassa ystävän ja tytön välisiä viestejä matkan ajalta. Tyttö oli kertonut viesteissä kuljettajan asiattomasta käytöksestä.

Oikeus uskoi tyttöä

Käräjäoikeus punnitsi osapuolten kertomuksia ja päätyi tytön kannalle. Oikeuden mukaan ei ollut syytä epäillä tytön kertomusta, jonka tueksi oli pystytty esittämään myös muuta näyttöä.

Oikeus kiinnitti huomiota muun muassa siihen, että taksimatkan aikana lähettämissään viesteissä tyttö pyysi ystävältään apua ja kertoi koskettelusta.

Taksikuskin versiota pidettiinkin epäuskottavana ja epätodennäköisenä muun muassa siksi, että olisi ollut erikoista, että tyttö olisi päättänyt kehitellä miehestä valheellisia ahdisteluväitteitä jo lähes heti taksimatkan aluksi.

Oikeus piti epäuskottavana myös sitä, että tyttö olisi rientänyt kertomaan ystävälleen tapahtuneesta sokissa, jos tapahtumat olisivat edenneet miehen kertomalla tavalla.

Vuonna 1973 syntynyt taksikuski tuomittiin seksuaalisesta ahdistelusta 50 päiväsakon suuruiseen sakkorangaistukseen. Maksettavaa siitä jää miehen tuloilla minimimäärä, 6 euroa per päiväsakko, eli yhteensä 300 euroa.

Tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi yrittää hakea muutosta hovioikeudesta.

Lue myös:

    Uusimmat