Wilma Murto harkitsi rajua peliliikettä MM-finaalissa – tämän takia se jätettiin tekemättä: "Kävi mielessä"

Wilma Murto taivutti MM-pronssille – katso suomalaisen mitalihyppy tästä

Wilma Murto nappasi MM-pronssia Budapestin kovatasoisessa seiväskisassa. Murto kertoo harkinneensa kisan aikana riskiratkaisua.

Murto sivusi kauden parastaan ja otti pronssimitalin tuloksella 480. MM-kulta jaettiin lopulta Yhdysvaltain Katie Moonin ja Australian Nina Kennedyn välillä. Kumpikin ylitti peräti 490. Kun kaksikon hyppysarja oli täysin identtinen, päätettiin kultamitaleja jakaa kaksin kappalein. 

– Kyllähän se pronssiin kultareunuksen tekee, kun finaali oli noin kovatasoinen. Oli kovempi mitä odotin. Hyvältä tuntuu tuollaisesta kisata tulla mitalin kanssa kotiin, Wilma Murto toteaa MTV Urheilulle. 

Murto varmisti MM-mitalinsa, kun Slovenian Tina Sutej pudotti kolmannen kerran korkeudesta 485. Murrolla oli tässä vaiheessa itselläänkin vain yksi yritys jäljellä, joten mikäli se olisi mennyt yli, hän olisi jatkanut kisassa kolmantena.

Rajua peliliikettäkin pohdittiin. Mikäli Murto olisikin jättänyt kolmannen yrityksensä 485:sta väliin ja kokeillut 490:n ylittämistä, olisi hän onnistuessaan parantanut kultasaumaansa merkittävästi. 

– Kyllä se kävi mielessä. Oltiin tietoisia, kun katsottiin Sutejin viimeistä yritystä, että jos se menee yli, niin mitä tehdään. Itse olin sitä mieltä, että ekat yritykset (korkeudesta 485) eivät olleet niin vahvoja, joten halusin hypätä vielä sen kolmannen ja jos olisi mennyt yli, niin puhtaalla pelillä 490:een. 

Murron mitali on ensimmäinen suomalaisnaisen voittama MM-mitali vuoden 1995 jälkeen. Hyppääjä on tuntenut historian painon niskassaan, mutta fokus pidettiin tiukasti tekemisessä. 

– Olen halunnut mennä kentälle tekemään tätä itselleni ja korkeintaan lähitiimilleni. Kisan jälkeen voidaan sitten miettiä, mitä se tarkoittaa historiankirjoissa tai suomalaiselle urheilulle, Murto hymyilee.

Kun kultamitalikaksikko vielä kisasi, ehti Murto kohdata perheensä kisapaikalla. Suomalaiskannatus pääsi yllättämään MM-mitalistin. 

– Ehdin kiivetä halaamaan läheisiä. Häkellyttävä fiilis, miten paljon täällä oli suomalaisia. Kun tulimme verryttelyyn, niin kilpakaverit sanoivat minulle, että tämä on näköjään kotikisani, Murto naurahtaa. 

Wilma Murto avasi MM-pronssikisaansa – seiväspaikalla hurja taso:"Kyllähän se kultareunuksen pistää" 1:21
Wilma Murto avasi MM-pronssikisaansa – seiväspaikalla hurja taso: "Kyllähän se kultareunuksen pistää"

Lue myös:

    Uusimmat