Mainos

Vuosittain muutamia kymmeniä katoaa jäljettömiin: "Joskus joudutaan herättämään kadonneita henkiin"

Kun ihminen katoaa, läheisten osa on vaikea. Epätietoisuus jäytää niin kauan, kunnes kadonnut löytyy, elävänä tai kuolleena.

Joskus poliisi joutuu kuitenkin luovuttamaan ennen jutun ratkeamista. Kaikki kadonneet eivät ole löydettävissä.

– Meillä jää vuosittain muutamia kymmeniä ihmisiä pysyvästi kadoksiin. Näissä tapauksissa jää monta kysymystä auki, sanoo rikosylikomisario Tero Haapala keskusrikospoliisista.

Kun poliisi lopettaa kadonneen aktiivisen etsinnän, ei tapausta tyrkätä täysin arkistoon. 

– Monesti on kaksi eri asiaa, mitä poliisi sanoo julkisuuteen ja mitä se tekee. Voi hyvin olla, että poliisi selvittelee joitain asioita kaikessa hiljaisuudessa. Koko tutkinta keskeytetään sitten, kun ollaan pisteessä, ettei mitään järkevää voi enää tehdä, Haapala sanoo.

Joskus juttu avataan uudelleen

Tutkinnan keskeyttäminenkään ei tarkoita sitä, ettei kadonneen etsimiseen voisi enää palata. Kadonneen etsintäkuulutus jää voimaan ja sitä kautta voi tulla joskus varteenotettaviakin vihjeitä. Joskus läheiset muistavat tai saavat tietoonsa jotain ratkaisevaa.

– Tutkinnan keskeyttämisen jälkeen ikään kuin odotellaan ja aktivoidutaan sitten uudelleen, jos on aihetta.

Joissain tapauksissa poliisi muistuttaa katoamistapauksesta julkisuudessa vihjeitä saadakseen. Joskus ne ovat niin hyviä, että keskusrikospoliisi avaa vanhan tutkinnan uudelleen.

– Ei ole yleispätevää määritelmää, milloin vanhaa juttua aletaan käsitellä uudelleen. Meille tai paikallispoliisiin tulleen vihjeen pitää kuitenkin olla hyvä, Haapala sanoo.

Haapala myös muistuttaa, että usein kadonnut on halunnut poistua läheistensä viereltä omasta halustaan. Katoaminen ei ole rikos, vaikka se herättääkin läheisissä voimakkaita tunteita.

Joskus kadonnut on ehditty julistaa Suomessa kuolleeksi, vaikka hän onkin majaillut koko kadoksissaoloaikansa ulkomailla. Henkilö voidaan julistaa kuolleeksi viiden vuoden kuluttua katoamisesta.

–  Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomessa on "jouduttu herättämään henkiin" muutama suomalainen, Haapala kertoo. 

Kadonneen etsinnät ovat viime viikkoina olleet runsaasti otsikoissa, kun tsekkinainen Nela Utkina katosi oudosti arkiaamuna. Utkinan poliisietsinnät lopetettiin, mutta tämän jälkeen nainen löytyi kuolleena maastosta. Hänet löysi sivullinen, joka ei ollut osallistunut etsintöihin. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.