Mainos

Vuokralainen tuhosi lahtelaisen Matin asunnon – entiset huumeiden käyttäjät tarjoavat nyt apuaan: "Menemme remontoimaan"

Lahtelaisen Matti Huomon kauhutarina tuhotusta asunnosta on herättänyt ihmisten myötätunnon. Huumeita käyttänyt vuokralainen teki asunnossa täystuhon, josta Huomo kertoi julkisesti. Sen jälkeen asioita alkoi tapahtua.

– Olen yllättynyt lukuisista avuntarjouksista ja rahakeräyksestä, jokaon pistetty pystyyn Facebookissa.  Irti Huumeista ry:stä on tulossa ammattimiehiä tapiseeraamaan ja maalaamaan talkoohengessä, Huomo kertoo.

Facebookissa perustettu "Autetaan Mattia" -ryhmä oli tähän aamuun mennessä saanut yli 700 tykkääjää.

– Tarkoitus ei alun perin ollut pytää apua, vaan tuoda esille huumeidenkäyttäjien hyvä oikeusturva verrattuna vuokranantajaan. Huumeidenkäyttäjät saavat sosiaalitoimistosta ja Kelasta rahaa, josta ei makseta veroa. Vuokranantaja puolestaan joutuu maksamaan muun muassa vuokrasta pääomatuloveroa. Sitten kaveri tekee tällaisen mokan, niin vuokranantaja joutuu kustantamaan kaiken, Huomo sanoo.

Hän arvelee joutuvansa maksamaan sekä asunnon oven, että koko taloyhtiön yleisten tilojen ovien lukkojen vaihdot, sillä vuokralainen ei palauttanut avainta, jonka voi vapaasti kopioida.

Huomon mukaan vakuutus ei korvaa tuhoja, koska ne on itse aiheutettu.

Irti Huumeista: Vuokranantaja jää yksin näissä tapauksissa

Irti Huumeista ry:n Lahden seudun tukihenkilötoiminnan ohjaaja Pasi Tuomaila sanoo Huomon tarinan herättäneen halun auttaa.

– Meistä suurin osa on entisiä huumeidenkäyttäjiä ja me haluamme auttaa ihmisiä, jotka ovat joutuneet kärsimään huumeidenkäyttäjien aiheuttamista vahingoista. Haluamme osoittaa Matille, että kun huumeidenkäyttäjä lähtee toipumisen tielle, on hän kunnon kansalainen, jolla on sydäntä auttaa. 

Tuomaila uskoo, että tapaus on saanut monen myötätunnon myös siksi, että ihmisiä sapettavat yhteiskunnan epäreilulta tuntuvat säännöt.

– Vuokranantaja jää todella yksin tällaisissa tilanteissa. Vaikka sosiaalitoimi on maksanut vuokravakuudet, se ei korvaa muuta kuin vuokrakulut.

– Kun ongelmia tulee, niin vakuudenantaja pesee kädet jutusta. Tuntuu käsittämättömältä, että vuokralainen voi siirtää Kelan asumistuen omalle tililleen noin vaan. Lisäksi häätöprosessi on pitkä. Vuokranantaja ei pääse asuntoonsa häätöprosessin aikanakaan,  jos ei saa vuokralaista kiinni puhelimella, Tuomaila päivittelee tilannetta.

Vuokranantaja Matti Huomo epäilee, että vuokranantajat eivät yleensä uskalla viedä vastaavia tapauksia poliisille, koska pelkäävät huumeidenkäyttäjän reaktiota.

Pasi Tuomaila Irti Huumeista ry:stä kiittää Huomon rohkeutta tuoda asia julkisuuteen.

– Näistä kirjoitetaan paljon, mutta harva tulee nimellä asian kanssa julkisuuteen. Varmaan tuntuu pelottavalta tuoda näitä asioita esille, mutta sanoisin, että pelko on melko aiheeton. Käyttäjät ovat pitkälti sellaisia, että tuskinpa ryhtyvät mihinkään jatkotoimiin.

Huomo ja Tuomaila menevät maanantaina yhdessä katsomaan asuntoa.

– Kämppä on nyt siivottu ja maanantaina menemme katsomaan mitä remonttia siellä pitää tehdä. Katsotaan sitten perikunnan kanssa jatkossa, että laitetaanko asunto vuokralle vai myydäänkö, sanoo Huomo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.