Mainos

Vuokko Nurmesniemestä taiteen akateemikko

Akateemikon arvonimi voi olla kerrallaan korkeintaan kahdeksalla taiteilijalla.

Tekstiilitaiteilija Vuokko Nurmesniemestä on tulossa taiteen akateemikko. Tasavallan presidentti myöntää hänelle tämän arvonimen huomenna.

Nurmesniemen ura vaate- ja tekstiilisuunnittelijana alkoi vuonna 1953, kun Armi Ratia kiinnitti hänet suunnittelijaksi Marimekkoon. Oman yrityksen Nurmesniemi perusti vuonna 1964.

Marimekossa Nurmesniemi vaikutti ratkaisevasti Marimekon omaperäisen vaatelinjan muotoutumiseen ja teollisen tuotannon kehittämiseen. Hänen kankaansa olivat 1950-luvun Suomessa uutta ja mullistavaa. Vuonna 1953 hän suunnitteli Piccolo-raitakankaan ja siitä 1956 Jokapoika-paidan, jota valmistetaan edelleen.

Nykyään Vuokko Nurmesniemi suunnittelee ja myy tuotteitaan omalla nimellään. Vanhatkin Vuokko-puvut siirtyvät äideiltä tyttärille ja ne ovat myös kysyttyä retromuotia kirpputoreilla.

Vuonna 1930 syntynyt Vuokko Nurmesniemi on myös kansainvälisesti tunnettu muodin vaikuttaja.

Alkujaan keraamikon koulutuksen Taideteollisessa korkeakoulussa saanut Nurmesniemi on suunnitellut vaatteiden ja kankaiden lisäksi lasia, ryijyjä ja kirkkotekstiileitä.

Aikaisemmin Nurmesniemi on palkittu muunmuassa Pro Finlandia -mitalilla vuonna 1968, valtion taideteollisuuspalkinnolla vuonna 1968 ja Suomi-palkinnolla vuonna 1999.

Akateemikon arvonimi voi olla kerrallaan korkeintaan kahdeksalla taiteilijalla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.