Mainos

Vuoden luonnonvarat loppuivat aiemmin kuin koskaan – riittivät koko vuodelle viimeksi 1970-luvulla: "Ei tämä loputtomiin voi jatkua"

2:11

Ihmiskunta elää loppuvuoden velaksi. Tänään olemme kuluttaneet loppuun maapallon tänä vuonna tuottamat uusiutuvat luonnonvarat. Olemme kalastaneet, kaataneet puita, korjanneet satoja ja kuluttaneet vettä enemmän kuin maapallo ehtii samassa ajassa tuottaa. Eivätkä maailman metsät ja meret enää pysty sitomaan kaikkea hiilidioksidia, jonka päästämme ilmaan.

– Ei tämä loputtomiin voi jatkua. Jos luonnonvaroja kulutetaan liikaa, täytyy siirtyä kiertotalouteen. Jos kasvihuonekaasupäästöjä on liian paljon, silloin täytyy fossiilisten polttoaineiden käyttöä dramaattisesti vähentää. Nämä ovat niitä ratkaisuja, sanoo ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (Kesk.).

Ylikulutuspäivä aikaistuu vuosi vuodelta

Maapallon ylikulutuspäivä on aikaistunut joka vuosi. Luonnonvarat riittivät koko vuodeksi viimeksi 70-luvun alussa. Viime vuosina ylikulutuspäivä on ajoittunut elokuulle ja joka vuosi päivämäärä on aikaistunut. Me suomalaiset kulutimme oman osamme tämän vuoden luonnonvaroista jo huhtikuun alussa.

– Suomessa tämä tilanne tiedostetaan ja juuri nuo satsaukset kiertotalouteen ja uusiutuvaan energiaan fossiilisen sijasta kertovat siitä, että halutaan radikaali muutos tehdä. Esimerkiksi Suomen päätös luopua kivihiilen käytöstä tulee merkittävästi vaikuttamaan Suomen ylikulutuspäivän ajankohtaan jatkossa, vakuuttaa Tiilikainen.

Päättäjät voisivat tehdä enemmänkin

Järjestöjen mielestä poliitikot voisivat tehdä enemmänkin.

– Poliitikoilla on ne keinot käytettävissään. Politiikassa pitäisi siirtyä näissä asioissa katsomaan yli sen vaalikauden, koska tässä on kyse isoista kysymyksistä ja maapallon, niin luonnon kuin meidän ihmistenkin, tulevaisuudesta. Yksi esimerkki on hiilinielujen laskentatapa. Suomenkin metsät pitäisi säilyttää hiilinieluina, mutta hallitus aikoo lisätä hakkuita, vaikka tutkijoiden mukaan se pienentää hiilinieluja, muistuttaa WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Suomalaiset tarvitsisivat neljä maapalloa

Nykyisellä maailman kulutustahdilla tarvittaisiin lähes kaksi maapalloa, jotta luonnonvarat riittäisivät.

Jos kaikki eläisivät kuten amerikkalaiset, tarvittaisiin viisi maapalloa ja suomalaisten kulutustavoilla neljä. Saksalaiset kuluttavat kolmen maapallon edestä ja kiinalaiset kahden. Sen sijaan intialaiset eivät ylikuluta luonnonvaroja: heille riittäisi 0,6 maapalloa.

Jokapäiväiset valinnatkin vaikuttavat

Ympäristöministerillä on myös neuvot siihen, miten tavalliset suomalaiset voisivat elää kestävämmin.

– Tietysti se vaikuttaa, millä kodit lämpenevät, minkälaista energiaa ostaa. Kannattaa liikkua jalan ja pyörällä silloin kun se on mahdollista. Siinä kuntokin paranee. Ja käyttää kestäviä tuotteita. Esimerkiksi tämä paita on melkein 20 vuotta sitten kirpputorilta hankittu, mutta kyllä se päällä voi vieläkin ihan hyvin liikkua, esittelee Tiilikainen asuaan.

WWF:n pääsihteeri korostaa ruokavalintojen merkitystä.

– Ihan yksinkertaisin tapa, millä jokainen suomalainen voisi vähentää hiilijalanjälkeään, on syödä vähemmän, mutta ympäristön kannalta parempaa lihaa. Lisäksi kannattaa syödä runsaasti enemmän kasviksia ja kestävästi pyydettyä kalaa, luettelee Rohweder.

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.