Voisiko Anneli Auer joutua uudelleen syytetyksi Ulvilan murhasta? Rikosoikeuden professori näkee yhden mahdollisuuden

Tehtiinkö Ulvilan murhan alkututkinta huolimattomasti surmatalossa? Näin vastaa jutun tutkinnanjohtajana toiminut rikosylikomisario Pauli Kuusiranta 2:49
Tehtiinkö Ulvilan murhan alkututkinta huolimattomasti surmatalossa? Näin vastaa jutun tutkinnanjohtajana toiminut rikosylikomisario Pauli Kuusiranta

Ulvilan murhasta on kulunut jo yli 16 vuotta ja Jukka S. Lahden henkirikos on edelleen pimeänä. Lahden leski Anneli Auer on todettu oikeuden lainvoimaisella päätöksellä syyttömäksi miehensä murhaan.

Ulvilan murhasta keskusteltiin Porin SuomiAreenassa, kun lavalla olivat henkirikosjutun toisena tutkinnanjohtajana toiminut Pauli Kuusiranta ja rikosoikeuden professori Matti Tolvanen Itä-Suomen yliopistosta.

Tolvasen mukaan on epätodennäköistä, että joulukuussa 2006 tapahtunut henkirikos enää selviäisi.

– Minun käsitykseni mukaan on erittäin epätodennäköistä, että tämä asia enää selviäisi. Jos otetaan ulkopuolisen tekijän vaihtoehto, niin ilmeisesti tuossa tutkinta-aineistossa ei ole mitään sellaista, jonka perusteella voitaisiin päästä ulkopuolisen tekijän jäljille. Ei ole mitään dna-näytettä, joka olisi voitu tiettyyn henkilöön yhdistää. 

Ulvilan murhan entinen tutkinnanjohtaja sanoo suorat sanat Anneli Auerin soittamasta hätäpuhelusta - ensimmäiset 23 sekuntia ovat ratkaisevat 6:08
Ulvilan murhan entinen tutkinnanjohtaja Pauli Kuusiranta sanoo suorat sanat Anneli Auerin soittamasta hätäpuhelusta - ensimmäiset 23 sekuntia ovat ratkaisevat.

Rikosoikeuden professorin mukaan monesti pimeät rikosjutut selviävät tekopaikalta taltioitujen näytteiden, kuten dna-näytteiden, perusteella. Ulvilan murhatalosta ei saatu taltioitua tekijän dna:ta.

Monta kertaa nämä pimeät jutut selviävät sillä, että tekopaikalta taltioidaan tiettyjä näytteitä ja myöhemmin tämä tekijä jostakin muusta syystä joutuu tekemisiin poliisin kanssa. Kun verrataan uuden jutun yhteydessä otettua dna-näytettä aikanaan rikospaikalta taltioituun dna-näytteeseen, voi käydä niin, että tekijä löytyykin. Tällaisia tapauksia on Suomessakin. 

– Jos joku tekisi uskottavan tunnustuksen, jutun tutkinta voitaisiin avata uudelleen. Mutta korostan, että tunnustuksen pitää olla uskottava, Tolvanen sanoo. 

Murha ei vanhene

Rikoksena murha ei vanhene koskaan. Ulvilan murhasta on syytetty vain yhtä henkilöä, Anneli Aueria ja hänet on lainvoimaisella oikeuden päätöksellä todettu siihen syyttömäksi. 

Henkilöä ei voida Suomessa syyttää kahdesti samasta rikoksesta, ellei jutussa tulisi esiin erittäin painavaa uutta näyttöä. Jos uutta näyttöä tulisi, voisi rikosoikeuden professorin mukaan teoriassa olla mahdollista, että Aueriakin vastaan voitaisiin uudestaan nostaa syyte murhasta.

– Teoriassa on toki mahdollista, että korkein oikeus voisi purkaa syytteen hylkäävän tuomion. Kynnys siihen on erittäin korkealla. Pitäisi tulla olennaisesti uutta näyttöä, sellaista, joka ei ole ollut esitettävissä ensimmäisellä kerralla. Näytön uudelleenarvioinnin perusteella tuomiota ei pureta, vaan pitäisi tulla täysin uutta näyttöä. Pidän sitä erittäin epätodennäköisenä.

– Minun arvioni on se, että Anneli Auerin syyllisyyden osalta tätä juttua ei tulla enää avaamaan, Tolvanen sanoo.

Ulvilan murhamysteeri: Kuka surmasi Jukka S. Lahden? Anneli Auer kommentoi hiljaiselon jälkeen 38:32
Katso koko keskustelu Ulvilan murhasta MTV Uutiset Liven lavalla SuomiAreenassa.

Lue myös:

    Uusimmat