Ulvilan murhan ex-tutkinnanjohtajan mukaan Anneli Auerin soittaman hätäpuhelun 23 ensimmäistä sekuntia "kertovat kaiken"

Ulvilan murhan entinen tutkinnanjohtaja sanoo suorat sanat Anneli Auerin soittamasta hätäpuhelusta - ensimmäiset 23 sekuntia ovat ratkaisevat 6:08
Ulvilan murhan entinen tutkinnanjohtaja sanoo suorat sanat Anneli Auerin soittamasta hätäpuhelusta - ensimmäiset 23 sekuntia ovat ratkaisevat

Ulvilan murhasta kirjan kirjoittanut ja murhajutun toisena tutkinnanjohtajana aikanaan toiminut rikosylikomisario Pauli Kuusiranta sanoo, että Anneli Auerin soittaman hätäpuhelun ensimmäiset sekunnit kertovat paljon henkirikoksesta. Hänen mukaansa oikeudessa ei kuitenkaan kiinnitetty asiaan riittävästi huomiota.

Ulvilan murhasta keskusteltiin SuomiAreenassa, kun lavalla olivat Kuusiranta ja rikosoikeuden professori Matti Tolvanen. Jukka S. Lahti murhattiin kotonaan joulukuussa 2006, mutta henkirikos on yhä pimeänä. 

Lahden vaimo Anneli Auer on todettu syyttömäksi miehensä murhaan hovioikeuden vuonna 2015 antamalla päätöksellä. 

– Ulkopuolisen tekijän mahdollisuus on syyttäjän esittämällä näytöllä poissuljettu. Anneli Auerin kertomus on mielikuvitusta ja vailla minkäänlaista todellisuuspohjaa. Asunnossa on ollut ainoastaan kaksi aikuista ihmistä, joista toinen on surmattu. Vaihtoehdot jäävät kovin vähiin, kuka on surmaaja, Kuusiranta sanoi MTV Uutiset Liven keskustelussa.

"Ei kuulu ulkopuolisen tekijän ääniä"

Kuusirannan mukaan hovioikeus ohitti tuomiossaan keskeisiä seikkoja. Syyttäjät toivat esiin sen, kuinka vähän aikaa ulkopuolisella tekijällä olisi ollut paeta murhatalosta ja päästä karkuun ennen poliisien saapumista. 

– Se on vajaat viisi minuuttia. Ei mitenkään ole mahdollista, että vajaassa viidessä minuutissa ulkopuolinen tekijä voisi tehdä kaiken tämän mitä on tehty, entinen tutkinnanjohtaja väittää.

Kuusirannan mukaan oikeudessa sivuutettiin aamuyöllä 1. joulukuuta 2006 Auerin soittama hätäpuhelu, jonka 23 ensimmäistä sekuntia ovat rikosylikomisarion mukaan erittäin ratkaisevat.

– Ne sekunnit kertovat kaiken. Siinä 23 sekunnissa ei kuulu minkäänlaisia ulkopuoliseen tekijään viittaavia merkkejä eikä edes Jukka Lahden valitusta, vaikka tappelun pitäisi olla käynnissä kiihkeimmillään.

Kuusirannan mukaan tämä kertoo siitä, että Lahti ei ollut vielä kuollut "ensimmäisen vaiheen väkivallan aikana".

– Hän tuli tajuihinsa yllättäen, kun 23 sekuntia oli kulunut hätäpuhelua ja alkoi valittaa. Valittaminen voimistui, jolloin Anneli Auer hätääntyi ja sanoi, että "mun pitää mennä tonne katsomaan".

– Jukka Lahti surmataan sen 59 sekunnin aikana, kun Anneli Auer on poissa puhelimesta ja vanhin tytär on puhelimessa, Kuusiranta sanoo.

Manipulointia pohdittiin paljon

Rikosoikeuden professori Matti Tolvasen mukaan oikeudessa käytettiin paljon aikaa sen käsittelemiseen, oliko Auer manipuloinut hätäpuhelua nauhoittamalla tappelun ääniä etukäteen ja soittamalla niitä hätäpuhelun taustalla.

– Tässä olisi varmasti kannattanut uskoa Aueria siitä, että hän ei ollut mitään manipulointia suorittanut, vaan se puhelu oli aito. 

– Oma havaintoni oli, että aika paljon käytettiin aikaa ja vaivaa sen osoittamiseen, että hän olisi etukäteen nauhoittanut tiettyjä ääniä ja niitä sitten soittanut nauhurilta hätäpuhelun aikana. Se on jo lähtökohtaisesti epätodennäköinen tapahtumakulku, Tolvanen sanoo.

Katso yllä olevalta videolta, miten Pauli Kuusiranta analysoi hätäpuhelua.

Ulvilan murhamysteeri: Kuka surmasi Jukka S. Lahden? Anneli Auer kommentoi hiljaiselon jälkeen 38:32
Katso koko keskustelu Ulvilan murhasta MTV Uutiset Liven lavalla SuomiAreenassa.

Lue myös:

    Uusimmat