Anneli Auer kommentoi Ulvilan murhaa vuosien jälkeen ja toivoo tutkinnan jatkamista: "Käytännössä on mahdotonta, että minä olisin tekijä"

Tehtiinkö Ulvilan murhan alkututkinta huolimattomasti surmatalossa? Näin vastaa jutun tutkinnanjohtajana toiminut rikosylikomisario Pauli Kuusiranta 2:49
Tehtiinkö Ulvilan murhan alkututkinta huolimattomasti surmatalossa? Näin vastaa jutun tutkinnanjohtajana toiminut rikosylikomisario Pauli Kuusiranta

Ulvilan murhasta on kulunut jo yli 16 vuotta, mutta henkirikos on yhä edelleen pimeänä. Jukka S. Lahden vaimo Anneli Auer on todettu syyttömäksi miehensä murhaan hovioikeuden vuonna 2015 antamalla päätöksellä. 

SuomiAreenassa keskusteltiin Ulvilan murhasta, josta ilmestyi hiljattain uusi kirja. Murhan toisena tutkinnanjohtajana ollut rikosylikomisario Pauli Kuusiranta kirjoitti yhdessä kirjailija JP Koskisen kanssa kirjan Ulvilan murha – Kadonneen tekijän jäljillä. Kuusirannan mukaan hovioikeuden tuomio on virheellinen eikä ulkopuolista tekijää ollut.

MTV Uutiset pyysi keskusteluun mukaan myös Anneli Aueria itseään, mutta hän ei halunnut siihen osallistua.

Auer lähetti kuitenkin MTV Uutisille viestin, jossa hän kertoi toivovansa, että murhan tutkintaa jatkettaisiin.

– Päällimmäinen toiveeni murha-asian suhteen on, että sen tutkintaa jatkettaisiin ihan tosissaan, eli pyrittäisiin ratkaisemaan Jukan murha ja minuun kohdistunut murhan yritys sen sijaan, että vatvottaisiin minun haaraani, Auer kirjoittaa.

– Ei minua turhan takia vapautettu kahteen kertaan eikä siksi, että alkututkinta olisi tehty kokonaisuudessaan huonosti, vaan siksi, että käytännössä on mahdotonta, että minä olisin tekijä eikä minulla olisi ollut edes motiivia siihen, hän sanoo.

Auer toivoo poliisin tutkivan erästä miestä

Auerin mukaan poliisitutkintaa pitäisi nyt jatkaa tutkimalla miestä, josta hän on kertonut aiemminkin poliisille. Miestä on jo tutkittu, mutta Auer toivoisi tutkinnan jatkuvan hänen osaltaan.

– Olen omassa kirjassani nostanut esiin luonteeltaan, ulkonäöltään, silloisen asunnon etäisyyden (500 metriä) ja muiden tekijöiden puolesta erittäin sopivan henkilön, johon osuu liian paljon erikoisia yhteensattumia. Tietääkseni hän on edelleen hengissä, joten hänestä olisi hyvä aloittaa ja käyttää häneen samoja pakkokeinoja kuin aikanaan minuun, Auer kirjoittaa MTV Uutisille.

Kuusiranta tuo tuoreessa kirjassaan esiin, että murhatutkinnan alun puutteista huolimatta tutkinnassa suljettiin pois ulkopuolisen tekijän mahdollisuus. Auer ei ole kirjaa lukenut, mutta hän on kuullut siitä.

– Mielestäni on moraalitonta luetella siellä ikään kuin tosiasioina niitä samoja väitteitä, joita syyttäjä esitti oikeudessa minua vastaan. Ne on jo oikeudessa todettu joko perättömiksi tai merkityksettömiksi. Tämä olisi Kuusirannallekin selvinnyt, jos hän olisi vaivautunut kuuntelemaan oikeudenkäyntitallenteet, Auer sanoo.

"Talo on tutkittu moneen kertaan"

Auerin mukaan heidän kotitalonsa Ulvilassa tutkittiin tarkasti heti murhan jälkeen. Julkisuudessa poliisitutkintaa on kritisoitu huolimattomaksi ja puutteelliseksi.

– Koko talo, piha, auto, ulkotilat, meidän ja naapuruston roskikset tutkittiin heti, siis jo sinä aikana, kun olin neljä päivää sairaalassa. Käytännössä talo on tutkittu moneen kertaan, koska siellä käytiin vielä myöhemminkin. Minä itse kävin talolla hakemassa tavaraa vain kerran ennen kuin sain poliisilta avaimeni takaisin ja silloinkin poliisin seurassa.

– En tiedä mistä hatusta Kuusirannan poppoo nämä väitteet on vetänyt, mutta oikeudenkäyntitallenteilta olisi selvinnyt totuus sekä näistä että monista muista asioista, joihin Kuusiranta näyttää edelleen uskovan, Auer sanoo.

Katso artikkelin yllä olevalta videolta, miten rikosylikomisario Pauli Kuusiranta vastaa Auerin väitteeseen siitä, että murhatalo tutkittiin kunnolla. 

Ulvilan murhamysteeri: Kuka surmasi Jukka S. Lahden? Anneli Auer kommentoi hiljaiselon jälkeen 38:32
Katso koko keskustelu Ulvilan murhasta MTV Uutiset Liven lavalla SuomiAreenassa.

Lue myös:

    SuomiAreena-videot

    Uusimmat